06:29 / 23.02.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Dan otvorenih vrata na Pantovčaku - "Govorimo donorski"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Nacionalnom koordinacijskom tijelu za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa dodijelila je Povelju RH.
Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice ove je subote bio posvećen darivanju i presađivanju organa. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pritom je istaknula važnost altruizma, solidarnosti i visoko razvijene svijesti građana o darivanju organa, a i sama je postala vlasnicom donorske kartice.

Dan otvorenih vrata održao se pod nazivom "Govorimo donorski", a donorskom karticom koju je primila predsjednica je potvrdila pozitivno stajalište o darivanju organa i eksplantaciji te se priključila velikom broju građana potencijalnih darivatelja.

- Vi, darivatelji, liječnici i zdravstveni djelatnici, piloti, vozači... svi ste dio onoga najboljeg što imamo. Vaša velikodušnost, hrabrost, humanost i požrtvovnost ono je što vas čini posebnima, a nas ponosnima - istaknula je.

Istaknula je da je darivanje organa najveći čin ljudskosti i iskaz povjerenja prema svim zdravstvenim djelatnicima koji ulažu nadljudske napore kako bi na najljepši način slavili ljudskost i iskazali ljubav prema onima koji su u potrebi.

Grabar-Kitarović je naglasila da je Hrvatska danas najuspješnija članica Eurotransplanta te jedna od vodećih država svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Nacionalna transplantacijska koordinatorica Mirela Bušić primila je od predsjednice Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos razvoju jedinstvenog organizacijskog modela u području darivanja i presađivanja organa, temeljenog na altruizmu, solidarnosti i visokorazvijenoj svijesti građana o etičnosti darivanja i potrebi nesebične pomoći te izvrsnosti i entuzijazmu svih multidisciplinarnih transplantacijskih timova Nacionalnog koordinacijskog tijela za provedbu Nacionalnog transplantacijskog programa.

Bušić je ustvrdila da je Hrvatska, uz Španjolsku, jedinstvena po stopi darivanja organa. Podsjetila je da je naša zemlja od 2010.  u samom vrhu, pa na milijun stanovnika imamo 30 donora.

- Naš transplantacijski program za jetru je apsolutni prvak u svijetu prema stopi transplantacija - kazala je, ističući da hrvatski liječnici prate svjetske trendove u medicini.

Istaknula je da su hrvatski građani među onima koji najkraće čekaju transplantaciju te podsjetila kako je, zahvaljujući donorima i liječnicima, transplantacija danas postala gotovo rutinska, standardna metoda liječenja.

Među brojnim uzvanicima, na Danu otvorenih vrata u Uredu predsjednice Republike bio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je poručio kako se Hrvatska intenzivno priprema za prvu transplantaciju pluća koja se očekuje uskoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!