08:19 / 22.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Dan planeta Zemlje

Ilustracija - Dan planeta Zemlja

Ilustracija - Dan planeta Zemlja

Foto: Borna Filic / PIXSELL

U povodu Dana planeta Zemlje 22. travnja udruge za zaštitu okoliša upozoravaju da su krize povezane s okolišem alarmantne te nema vremena za prazne priče i lažna obećanja, pri čemu oporavak od pandemije treba gledati kao priliku za ozbiljan zaokret u pravednije i niskougljično društvo.


Predsjednik Zelene akcije Luka Tomac izjavio je Hini kako je posljednjih 50 godina Dan planeta Zemlje ne samo trenutak za proslavu okolišnog aktivizma i priznanje borkinjama i borcima za zaštitu okoliša da nisu usamljeni u svojim lokalnim kampanjama, nego i dio dinamičnog globalnog okolišnog pokreta.


Dodao je da je to dobro vrijeme kako bismo se ponovno sjetili i osvijestili koliko nam je malo vremena ostalo da promijenimo način života i izbjegnemo kolaps ekosustava, "bez kojih kao ljudska vrsta nemamo budućnost".


Tomac je istaknuo kako je ove godine teško ne sagledati krizu onečišćenja okoliša, bioraznolikosti i klime u kontekstu trenutne globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.


Oporavak od pandemije za zaokret u pravednije i niskougljično društvo


- Iako imamo taj privid, svijet nije stao. Emisije CO2 i dalje rastu te oporavak od pandemije moramo gledati kao priliku za ozbiljan zaokret u pravednije i niskougljično društvo gdje su zdravlje ljudi i okoliša, koji nam daje hranu i vodu, na prvom mjestu, naglasio je.

U kontekstu nacionalnih okolišnih politika, koje trebaju biti vodilja u takvo održivo društvo, Tomac kaže kako je trenutačno u fokusu javnosti Nacionalni plan oporavka, no da je iz njegova sažetka vidljivo "da nas ovakav plan neće provesti kroz ovu krizu, niti će nas učiniti otpornijima na buduće krize".

Iz Zelene akcije poručuju kako je pred njima puno posla na podršci gradovima i općinama za prelazak na Zero Waste modele gospodarenja otpadom te obnovi potresom pogođenih područja na način da budu energetski učinkovita i održiva.


Građanima poručuju da budu aktivni sudionici energetske tranzicije kao proizvođači svoje čiste energije i time pridonesu borbi protiv klimatske krize.

Korporacije i političari koriste se Danom planeta Zemlje za lažna obećanja


U Greenpeaceu Hrvatska upozoravaju kako se nažalost brojne korporacije i političari koriste Danom planeta Zemlje za davanje lažnih obećanja ili nuđenje lažnih rješenja za aktualne krize.


- Danas je zeleno u modi, ali ta moda često samo prikriva stvarno stanje i stare prakse koje se sporo mijenjaju, rekla je Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska.


Iz te organizacije upozoravaju kako smo, iako se vidi neki napredak kada je riječ o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora, i dalje daleko od potencijala koje imamo.U povodu Dana planeta Zemlje svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Parkovi Dinarida, mreža zaštićenih područja u Dinaridima, proveli su istraživanje koje je potvrdilo da postoje mnogi pokazatelji o direktnom utjecaju ove pandemije na zaštićena područja i potrebu za sustavnim ulaganjima u te prirodne bisere.


- Pandemija nam je potvrdila koliko smo ranjivi te činjenicu da naš negativan utjecaj na prirodni svijet znatno povećava rizik od zdravstvenih kriza poput ove koju trenutačno proživljavamo, navode u WWF-u.


Goran Sekulić iz WWF Adrije naglašava kako odgovornim odnosom prema prirodi, uz konkretne i sustavne mjere zaštite, smanjujemo rizik od novih pandemija i posljedica koje one donose.


U WWF-u kažu i da brojne znanstvene analize upućuju na povezanost epidemioloških pojava s neprestanim i sve većim uništavanjem prirodnih resursa i ekosustava.Ministar Tomislav Ćorić na tržnici Kvatrić

Ministar Tomislav Ćorić na tržnici Kvatrić

Foto: Tomislav Miletic / PIXSEL

U povodu Dana planeta Zemlje na zagrebačkoj tržnici Kvatrić održana je akcija Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja s ciljem podizanja svijesti o potrebi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i atmosferu te iskorištavanja prirodnih resursa promjenom svakodnevnih navika.


Resorni ministar Tomislav Ćorić građanima je dijelio ekološki prihvatljive platnene i mrežaste vrećice od reciklirane plastike za trajnu upotrebu. 


Promovirana je kupnja sezonskih domaćih proizvoda s obližnjih OPG-ova, što je učinkovit način za smanjenje emisija ugljičnog dioksida u okoliš, ali i potpora domaćem gospodarstvu.


Kako se navodi u priopćenju, prosječni Europljanin svake godine baci oko 200 plastičnih vrećica od kojih je većina korištena samo jednom. Plastične vrećice ne razgrađuju se u potpunosti, već na sitne čestice mikroplastike koja nastavlja zagađivati okoliš i završava u vodi pa i u hrani koju jedemo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!