Dan policije: Nagrade policajcima koji su riskirali život za ljude

27.09.2019.

12:02

Autor: M.Š./D.M./HRT

default error photo
Veto na ulazak Hrvatske u Schengen u četvrtak je najavio slovenski premijer.
Uoči blagdana svetog Mihovila, koji joj je zaštitnik, hrvatska policija obilježila je svoj dan. Tom prigodom nagrađeni su odjeli i pojedinci od kojih su mnogi,  obavljajući svoj posao, riskirali život.

Policajac Duje Podrug - junak je sa zagrebačkog Črnomerca. Prije nekoliko mjeseci zatekao se u banci kad su u nju upali pljačkaši koji su pištoljima izudarali zaštitara. Duje mu je priskočio u pomoć te izgurao pljačkaše iz poslovnice, a jednog je i svladao. Duje kaže "kako je to bio ponajprije ljudski, a potom profesionalni čin. "Ovo je briga za samog čovjeka. Kad sam vidio da su tukli čovjeka, nisam imao izbora nego da krenem", dodaje.

Bez razmišljanja krenuli su u hladnu Kupu za krijumčarskim kombijem policajci Antonel i Milan. Kombi je tonuo, u njemu je bilo i djece. "Noć je bila tamna tako da se sve jako brzo događalo. Nismo znali koliko se osoba nalazi u automobilu tako da smo sretni što su sva djeca živa i što su danas s nama", kaže Antonel. Odana počast na Mirogoju

Izaslanstvo, predvođeno državnom tajnicom za europske i međunarodne poslove Terezijom Gras i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, pijetet je iskazalo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, a zatim i ispred Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Nakon toga, okupljeni državni tajnici, pomoćnici i najbliži suradnici ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije, te načelnici policijskih uprava u Hrvatskoj, prisustvovali su u Kapelici sv. Mihovila na Policijskoj akademiji, i misi za poginule redarstvenike, koju je s početkom u 10 sati predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsinjor Jure Bogdan.

Održana je i svečana akademija u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Čestitajući Dan policije ministar Davor Božinović je podsjetio kako je početkom rujna, s europske razine dobivena potvrda o ispunjenju zahtjeva iz posljednjeg područja za pristupanje prostoru bez graničnih kontrola. "To nam daje pravo da očekujemo i finalnu vijest o našoj tehničkoj spremnosti, čime će se potvrditi da je Hrvatska ispunila sve tehničke pretpostavke za priključenje Schengenu", ustvrdio je ministar.

Dodao je kako se sve to zbiva se u vrijeme kad migracije postaju jedno od temeljnih pitanja europske pa i globalne ne samo političke sadašnjosti, već i budućnosti. Dodao je i da će jedna od vodećih tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti upravo sigurnost. "Vladin, a time i moj cilj i interes kao ministra, je stvoriti sve pravne, financijske i druge nužne preduvjete, kako bi svaki policijski službenik imao što jasniji okvir djelovanja, ali i znao da iza njegovog zakonitog rada stoji cjelokupni sustav", istaknuo je.Na upit novinara kako ocjenjuje ukupno stanje u policiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo da je zadovoljan te da ga najviše impresioniraju djelatnici policije. ''Riječ je o ljudima koji rade od 0 do 24 sata i pritom se izlažu rizicima i koji su doista predani svojoj misiji zaštiti života i imovine naših ljudi i naših gostiju. Kada pogledamo brojke možemo reći kako su one impozantne. Prilikom zatvaranja turističke sezone u Zadru rekao sam da Francuska kao najveća turistička zemlja na svijetu godišnje ima na jednog Francuza 1,5 gostiju, dok Hrvatska na jednog Hrvata ima 4,5 gostiju. Te brojke ukazuju kako su naše policajke i policajci višestruko opterećeniji od svojih kolega u svijetu, a to možete raditi jedino ako se stvarno odabrali policiju kao svoj poziv i ukoliko ste domoljub'', zaključio je Božinović.

Predsjednica čestitala Dan policije - Zahvaljujem vam na vašem humanom i plemenitom pozivu, vašoj brizi na očuvanju reda i sigurnosti svih naših građana. Svoju policijsku službu uvijek obavljajte časno, savjesno i profesionalno. Naša hrvatska policija imala je veliku ulogu i dala je veliku žrtvu u stvaranju, obrani i oslobađanju naše Domovine, a mnogi su hrvatski policajci u Domovinskom ratu položili život za slobodu Domovine. Neka im je vječna hvala i slava!", istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović u čestitki svim policijskim službenicama i službenicima te svim djelatnicima MUP-a. Istaknula je da je u povodu Dana policije odlikovala Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu Policijsku postaju Petrinja te Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu 121 djelatnicu i djelatnika MUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!