Plenković u Požegi: Bez ulaganja u obrazovanje teško je biti konkurentan

14.04.2023.

12:38

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Dan Požeško-slavonske županije

Dan Požeško-slavonske županije

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak u Požegi niz ulaganja u obrazovni sustav vrijednih oko 1,5 milijardi eura u narednim godinama, rekavši da je bez ulaganja u mlade i obrazovanje teško biti konkurentan na globalno povezanom tržištu.

- Godine koje su pred nama proteći će u najvećim ulaganima ikad u infrastrukturu obrazovnog ustava, počevši od dječjih vrtića, osnovnih škola, srednjih škola, sportskih dvorana i, u konačnici, do ulaganja u visokoškolsko obrazovanje. Projekti su vrijedni oko 1,5 milijardi eura, a bit će možda i više, izjavio je premijer na svečanosti obilježavanja dana Požeško- slavonske županije.

Najavljena ulaganja u obrazovanje Hrvatska nije imala desetljećima, ustvrdio je Plenković koji očekuje da će učenici ubrzo dobiti veću pozornost profesora i steći dovoljno znanja kako bi bili konkurentni na domaćim i stranim tržištima rada.

- Bez ulaganja u mlade, znanje i obrazovanje teško je biti konkurentan u dan na globalno povezanom tržištu koje nastoji biti u korak s četvrtom industrijskom revolucijom, dodao je.

Plenković je naglasio da Hrvatska u zadnjih nekoliko godina prolazi kroz niz isprepletenih kriza, počevši od one zdravstvene uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. No, Hrvatska je, rekao je, pokazala da je u stanju velike krize sposobna zadržati radna mjesta.

- Bilo je političkih stranaka koje su u proljeće 2020. govorile da ćemo imati 400 tisuća nezaposlenih. Međutim, oko 130 tisuća poduzeća dobilo je zraka i vremena da ostanu na nogama i da se prilagode novim uvjetima. U tim okolnostima dana je snažna podrška kompanijama i radnicima u Požeško-slavonskoj županiji. S druge strane, radna mjesta nisu zadržana u tekstilnoj tvornici "Orljava", čije su radnice tražile, i naposljetku dobile isplatu zaostalih plaća, rekao je premijer izrazivši zadovoljstvo rješenjem tog problema.

Plenković: Brze ceste i drugi projekti u Požeško-slavonskoj županiji, želimo ravnomjerni regionalni razvoj


- Drago mi je da su radnice s CERP-om (Centrom za restrukturiranje i prodaju) dogovorile rješenje. Isplaćene su zaostale plaće, oko pola milijarde eura, sve skupa je tu nešto više od 200 radnica. Time smo riješili i tu situaciju koja je godinama opterećivala ljude u Požegi, rekao je.


Govoreći o projektima koji su važni za Požeško-slavonsku županiju, Plenković je istaknuo brzu cestu od Požege do Starog Petrovog sela, odnosno do autoceste A3.


- Ministar Butković i ja razgovaramo o tome kako da riješimo tih nekoliko pravaca u smislu pristupa brzim cestama i razvijanja cestovne infrastrukture, koji su još ostali za riješiti, dodao je Plenković.

Dan Požeško-slavonske županije obilježava se u spomen na konstituirajuću sjednicu prvog saziva županijske skupštine 1993.

Teritorijalni ustroj se zadržao tri desetljeća, on sada ima ne smo svoje povijesne korijene, već ozbiljne funkcionalne rezultate i u pogledu onoga što je jedna od temeljnih politika hrvatske vlade, a to je ravnomjerni regionalni razvoj, napomenuo je premijer.

Među važnim projektima koji se pripremaju, osim spomenute brze ceste od Požege do autoceste A3, županica Antonija Jozić istaknula je brzu cestu Požega-Pleternica-Našice te gradnju nekoliko desetaka kilometara vodoopskrbne mreže.

- Također radimo na projektnoj dokumentaciji za regionalni distribucijski centar za voće i povrće vrijedan oko osam milijuna eura, koji će uvelike osnažiti poljoprivredne proizvođače naše županije, kazala je županica.

Ovaj regionalni centar kompetencija u poljoprivredi u sklopu jedne od najstarijih poljoprivrednih škola u nas, one požeške, dio je reforme obrazovanja. I to - strukovnog.

- Na sve to još dolazi dio koji se odnosi na opremanje i dio koji je predviđen za različite edukacije ljudi, osobito nastavnika - to je sve skupa nešto više ovdje od 10 milijuna eura, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!