11:31 / 03.10.2020.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Dan ružičaste vrpce: prevencija je važna

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U sklopu Dana ružičaste vrpce održano je tradicionalno planinarenje Globaton, javnozdravstvena akcija kojom se već sedam godina podiže svijest o važnosti prevencije ginekološkog raka.
Dan je ružičaste vrpce. Posvećen je borbi protiv raka dojke, a cilj je upozoriti na važnost prevencije, jer se čak 90% žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Ove godine, zbog koronavirusa, neće biti povorke, ali su se u 19 sati upalila ružičasta svjetla koja su obasjala zagrebački HNK. 

U sklopu Dana ružičaste vrpce održano je tradicionalno planinarenje Globaton, javnozdravstvena akcija kojom se već sedam godina podiže svijest o važnosti prevencije ginekološkog raka. Predvođeni alipinstom Stipom Božićem, liječnici, profesionalni i rekreativni sportaši te građani, sa Sljemena su poslali poruku o važnosti prevencije i očuvanja zdravlja. 

-  Svatko si mora posložiti, i jedino što mogu reći da je rak je izlječiv i osoba ako odluči živjeti, ona će živjeti, rekla je bivša pacijentica Nada Đurinec.

- Svaki put se veselim jer čini mi se da ovakve akcije nekako promiču i šire svijest o tome kako zapravo treba prevenirati i kako se treba čuvati da ne bi došlo do ovoga što nije dobro u društvu, rekao je alpinist Stipe Božić.

- Od 1. travnja do kraja rujna, po mojoj procjeni je umrlo oko 7000 ljudi od raka, od zloćudnih bolesti. To je enorman broj, a o tome mislim da malo tko zna, da je toliko veliki broj. Jasno je da nas ova epidemija sve okupira, ali mi u Hrvatskoj ligi upravo želimo naglasiti da moramo imati ove preventivne akcije i ne zaboraviti zloćudne bolesti, rekao je  predsjednik Hrvatske lige protiv raka  Damir Eljuga.

Ivan Milas, specijalist opće kirugije, subspecijalist plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije. Subspecijalist onkološke kirurgije, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da pandemija koronavirusa nije zaustavila liječenje onkoloških bolesnika.

- Oni koji su išli na kemoterapiju, ona mu nije odgađana. Operativni zahvati također su išli normalno. Međutim, nastao je zastoj u preventivnim pregledima. Iz toga se izvlačimo, no tu bi se moglo učiniti znatno više, kazao je.

Dodao je da je godišnje u Hrvatskoj oko 2.700 novooboljelih žena od raka dojke. Vjerojatno se ove i iduće godine ta statistika neće značajnije promijeniti. Naglasio je da se rak dojke ne može spriječiti, ali ga se može otkriti ranije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!