22:39 / 06.10.2018.

Autor: HRT

Dan ružičaste vrpce: Prioritet je edukacija

-

-

Foto: - / -

U Temi dana razgovarali smo s doc. dr. sc. Vesnom Ramljak i , prof. dr. sc. Damirom Eljugom.
Prva subota u listopadu rezervirana je za Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji u organizaciji udruge Europa Donna čiji je cilj upozoriti sve žene na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Baloni u sjećanje na sve preminule od karcinoma dojke

Diljem Hrvatske održane su tradicionalne povorke u znak potpore oboljelima od karcinoma dojke, ali i u sjećanje na one koji su izgubili bitku s tom opakom bolešću. A tih je, prema posljednjim podacima, ipak manje. Prošle je godine broj umrlih od raka dojke smanjen za 15 do 20%. 

Ovim povodom u Temi dana razgovarali smo s doc. dr. sc. Vesnom Ramljak, predsjednicom udruge Europa Donna Hrvatska i pročelnicom Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice", te našim poznatim onkologom, autorom brojnih radova o istraživanju raka, prof. dr. sc. Damirom Eljugom, predsjednikom Hrvatske lige protiv raka.

Naši gosti kao važnu činjenicu istaknuli su kako od ove zloćudne bolesti obolijeva sve mladih žena te su ih još jednom pozvali na preventivne preglede. Profesor Eljuga je izrazio zadovoljstvo što je nakon četvrt stoljeća prošle godine prvi put zabilježen pad mortaliteta od raka dojke i to za 15 do 20 posto u usporedbi s godinom prije.

Doktorica Ramljak podsjetila je kako sve žene od 50 do 60 godina imaju pravo na besplatne mamografske preglede. Odazivom nije zadovoljna. Nažalost, još uvijek pozivi završe u smeću ili ladicama, kaže. 

Eljuga je rekao da našem medicinskom sustavu ima dovoljno aparata, međutim kaže kako su najvažniji  stručnjaci koji će znati upravljati tim uređajima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!