Dan s djelatnicima Lučke kapetanije

28.07.2018.

19:10

Autor: M.R./B.S.Lj./HRT

default error photo
Plovila na Jadranu svake sezone sve je više, pa je i rizik od nesreća sve veći.
Plovila na Jadranu svake sezone sve je više, pa je i rizik od nesreća sve veći. Najčešći razlozi stradanja na moru su  zanemarivanje vremenske prognoze, neprilagođena plovidba, neiskustvo i nepoštivanje propisa. Kako bi "morske ceste" bile što sigurnije djelatnici Lučke kapetanije svakodnevno su na terenu, a s njima je danas bila i HRT-ova ekipa.

Naišli smo na Nijemca Marka i njegovu obitelj koji su si dali oduška glisirajući ispod Krčkoga mosta na manje od 300 metara od obale. Minimalna kazna za to je 1000 kuna, trećinu niža kada se plaća na mjestu događaja. "Što da vam kažem, dogodilo se!", pravda se Mark.

Idemo dalje. Slovenac Miha i njegovo društvo nisu imali dovoljan broj prsluka za spašavanje. Trebali su ih imati deset, ali nisu ni provjeravali. Najblaža kazna za to je 500 kuna. Upravo nedostatak prsluka često je razlog stradavanja na moru, a neiskustvo i panika u kombinaciji s nevremenom nerijetko završe kobno.

Opreza nikad dosta, apeliraju u Nacionalnoj središnjici i Lučkim kapetanijama uz upozorenje - držite se propisa i pratite vremensku prognozu kako ne biste ugrozili ni sebe ni druge!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!