Dan sjećanja na velebitske junake

14:40 / 20.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Dan sjećanja na velebitske junake

Dan sjećanja na velebitske junake

Foto: HTV / HRT

U ljeto 1992. Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova zauzela je bitne vojnostrateške položaje na Velebitu, čime je neprijatelju onemogućen prolazak prema Zadru i Karlobagu. Danas je u Gospiću polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan sjećanja na velebitske junake, njih 26 koji su za domovinu dali život.


- Uvijek je bilo najmanje 450 do 500 specijalaca koji su držali frontu od 120 kilometara. Pred kraj rata ih je bilo 2 tisuće, znamo da ih je u Domovinskom ratu, što djelatno što pričuvnog sastava, bilo 10 tisuća i svi su oni u određenim razmacima vremenskim prošli Velebit, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

- Šta da vam pričam. Išli smo nas tri brata, samo sam se ja vratio, kaže Marijan Baneković iz Varaždina. Na pitanje "Je li se isplatilo?" odgovara - "Je, imamo Hrvatsku. Samo da bude još bolje". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!