Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

14.08.2023.

12:30

Autor: Hina/HRT

Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata

Foto: HTV / HRT

U Nemetinu je obilježena 31. godišnjica velike razmjene zarobljenika i Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora u Domovinskom ratu te je istaknuto da je hrvatska država malo učinila da se procesuiraju ratni zločinci, ali da još uvijek nije kasno. Prema podacima, 14. kolovoza 1992. u Nemetinu je razmijenjeno 714 hrvatskih branitelja i civila među kojima je bilo najviše branitelja Vukovara.

Iz Nemetina se javila Marina Gantar.

- Nekadašnji logoraši srpskih koncentracijskih logora ističu da je današnji dan njihov drugi rođendan. Kako ove, tako i proteklih godina, nije rijetkost da baš na ovome mjestu nazdravljaju i piju šampanjac. Na nekadašnjoj "ničijoj zemlji" na današnji je dan 1992. obavljena najveća razmjena po principu "svi za sve". Tada je 714 hrvatskih branitelja, većinom iz Vukovara, došlo kući. Oni su više od 9 mjeseci bili u srbijanskim logorima, rekla je.

Gantar je dodala kako su oni zarobljeni nakon sloma obrane Vukovara.

- Torture koje su doživljavali u logorima diljem Srbije neshvatljive su i nezamislive. Mnogi od njih nisu dočekali razmjenu jer su ubijeni u logorima. Zbog toga je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podiglo kaznene prijave pred srbijanskim pravosuđem. Očekuju pravosudni epilog i odštetu, rekla je.

Sabor je današnji dan proglasio Danom sjećanja na zatočene i nestale.

- Jednom kada se prešla linija, to je bilo nešto drugo, nešto nepojmljivo. To se doživi jedno u životu i nikada više. Kažu da je rođenje djeteta nešto najveće što se dogodi u životu, ali ovo je nešto nepojmljivo, rekao je Josip Brkić, zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

- Kroz logore je prošlo više od 7.000 članova, a sam grad Vukovar ima oko 4.500 logoraša, rekao je Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

- Logoraši su najugroženija skupina koja umire u prosjeku s 54 godine. Država ništa nije napravila, a mogla je napraviti sve. Sve prijašnje vlasti, pogotovo ova današnja koja se kiti braniteljima, ali samo prigodno kada dođe, rekao je Stipo Mlinarić, zatočenik srpskih koncentracijskih logora i saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

- Cijela priča vezana uz ratna događanja o odgovornosti Srbije nije završena. Duboko se nadam da će u nadolazećem razdoblju učiniti puno više, učiniti sve što je moguće da ljudi budu obeštećeni za sve strahote koje su doživjeli u logorima, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!