10:49 / 27.01.2018.

Autor: HRT

Dan sjećanja na žrtve holokausta

-

-

Foto: - / -

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta predsjednik Sabora, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova te izaslanik predsjednice Republike položili su zajednički vijenac na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju.
Dan je sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti. Na 72. obljetnicu oslobođenja nacističkog logora smrti Auschwitza, u kojem je ubijeno oko milijun i 500 tisuća ljudi, svijet se prisjeća svih žrtava nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Na komemoraciju dolazi američki državni tajnik Rex Tillerson koji će posjetiti i varšavski Geto.

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta predsjednik Sabora, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova te izaslanik predsjednice Republike položili su zajednički vijenac na židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju. Istaknuli su da je važno obilježavati taj dan kako bi budući naraštaji znali kolika je vrijednost demokracije te da je opasno dopustiti ideologije koje propagiraju mržnju i progon onih koji su po bilo čemu drukčiji.

Holokaust je na području Osijeka odnio 1500 žrtava, a preživjelo ga je oko 300. Židovska općina Osijek Dan holokausta obilježila je polaganjem vijenca na spomenik "Žena i dijete ". Vijenac je položilo i izaslanstvo mađarskog konzulata u Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!