09:12 / 21.04.2020.

Autor: I.D./Dobro jutro,Hrvatska/HRT/HINA

Dan sjećanja na žrtve holokausta; Dan proboja logora u Jasenovcu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dan proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac obilježit će se samo uz prigodnu ceremoniju polaganja vijenaca, koja će se održati u Spomen području Jasenovac, kod spomenika Cvijet, u srijedu 22. travnja.
Jom hašoa ili Dan sjećanja na žrtve holokausta spomendan je na približno šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, ali i na junaštvo iskazano pobunom u židovskom getu u Varšavi.

Jom hašoa obilježava se 27. dana mjeseca Nisana, tjedan dana nakon završetka Pesaha i tjedan dana uoči Dana sjećanja za pale borce za nezavisnost Izraela, te se obilježava na obljetnicu ustanka u Varšavskom getu koji je trajao od 19. travnja do 16. svibnja 1943. godine.

Početkom 1960-ih godina Jom hašoa se u Izraelu počeo obilježavati zvukom sirene kojom se zaustavlja promet i sve druge aktivnosti te se dvjema minutama šutnje odaje počast žrtvama. U sinagogama se održavaju molitve i pale se svijeće u znak sjećanja na stradale u Holokaustu.

Po gregorijanskom kalendaru, u raznim se zemljama obilježava na različite datume. Ove godine se kod nas obilježava 20. i 21. travnja.

O tom jedinstvenom događaju u povijesti i važnosti njegova obilježavanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorio je Luciano Prelević, rabin židovske općine Zagreb. Poslušajte video.


Dan proboja logora u Jasenovcu - bez svečane komemoracije

Dan proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, koji je ujedno i dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog logora, obilježit će se polaganjem vijenca u nazočnosti najviših predstavnika državnog vrha, ali bez uobičajenog svečanog komemorativnog programa.

To je potvrdio ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković kazavši da s obzirom na pandemiju koronavirusa ove godine neće biti svečanog komemorativnog programa kojim se svake godine obilježavao dan sjećanja na 22. travanj 1945.

- Umjesto toga, ove godine će se ovaj datum obilježiti samo uz prigodnu ceremoniju polaganja vijenaca, koja će se održati u Spomen području Jasenovac, kod spomenika Cvijet, u srijedu 22. travnja, kazao je.

Dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike Koncentracijskog logora Jasenovac prvi je u nizu značajnih komemoracija koje se nastavljaju obilježavanjem Bljeska, Bleiburga i Križnog puta, Dana antifašističke borbe, Dana ustanka i Oluje.

Njihovo obilježavanje ovisit će od mjera za suzbijanje koronavirusa, te će se posve ili u najvećoj mjeri obilježavati putem medija, koji su prethodnih godina bili i prostor sukoba o karakteru pojedinih komemoracija i broju žrtava.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!