HND: Nagrađeni Karmen Šore i Igor Altarac s HRT-a; novinar godine Boris Dežulović

03.05.2022.

19:55

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Nagrade HND-a

Nagrade HND-a

Foto: HRT / HTV

Svjetski je dan slobode medija. Hrvatsko novinarsko društvo tim je povodom organiziralo akciju "Pet minuta do podne" kojom su, među ostalim, odali počast svim poginulim medijskim djelatnicima u ratu u Ukrajini i upozorili na teške uvjete u kojima novinari rade. Na kraju dana Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade. 

Novinari su ubijeni jer su prenosili istinu o ratu.

- Radi se o mladim, školovanim, obrazovanim ljudima čija je jedina opsesija bila da naprave svoj posao – podsjetio je Branko Mijuć, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Medijski djelatnici, upozoravaju u HND-u, u Ukrajini su mete.

- Tražimo i tražit će sve članice Europske novinarske federacije od svojih zemalja da se pronađu i procesuiraju počinitelji zločina nad novinarstvom – poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Ubijenima je počast odana i u njemačkim gradovima, a uoči svjetskog dana slobode medija za njih je molio i papa Franjo.

- Odajem počast novinarima koji su osobno platili pravo na slobodu medija – izjavio je.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda, Hrvatska je u kategoriji "zadovoljavajućih" - no sindikati su time sve samo ne zadovoljni.

- Jesmo li mi zadovoljni sa zadovoljavajućim ili želimo biti jedna moderna, progresivna europska država koja poštuje slobodu medija, slobodu novinarstva – upitala je Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

A to je imperativ demokratskog društva, poručio je premijer Andrej Plenković:

- Sloboda medija temelj je svakog demokratskog društva u kojem je imperativ osigurati novinarima uvjete za neometan, siguran i profesionalan rad!

Pa su tako u Vladi dali i punu podršku novinaru Večernjeg lista koji je dobivao prijetnje nakon članka o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

Godišnje nagrade HND-a

Dan završava uz godišnje nagrade HND-a. Za reportažu o splitskom COVID odjelu, nagrađeni su snimatelj Igor Altarac i reporterka Karmen Šore.

- Ovo nije naša nagrada, mi smo samo bili tamo, snimili i uhvatili nekakav trenutak. Ovo je nagrada za svo medicinsko osoblje, ma gdje god bili – poručila je Šore.

Nagradu za novinara godine dobio je Boris Dežulović.

Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani ocjenjivački sud dodijelio je Marinku Čuliću.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Novosti Tamara Opačić.

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Igor Šoban.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo pripala je novinarskoj redakciji emisije "Katedra za plastičnu kirurgiju" radija Yammat FM.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo ravnopravno su podijelile novinarke Karmen Šore (HRT) i Ana Malbaša (Nova TV).

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je Igoru Altarcu (HRT).

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo dobio je Vladimir Matijanić, novinar portala Index.

Nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo pripala je novinaru Telegrama Andreju Dimitrijeviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!