19:35 / 11.02.2020.

Autor: Jagoda Bastalić/HRT

Dan u sudnici, dan "u korist građana"...

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić sve je češće u sudnicama Županijskog suda. Jedan dan je okrivljenik, a drugi svjedoku postupcima koji se vode protiv njegovih bliskih suradnika.
Gradonačelnik Milan Bandić sve je češće u sudnicama Županijskog suda. Jedan dan je okrivljenik, a drugi svjedok u postupcima koji se vode protiv njegovih bliskih suradnika. Ali to, ni njemu ni drugima, ne smeta da između sudskih procesa i dalje rade, kako kažu, u korist građana.

U jednoj sudnici Robert Ljutić, u drugoj Zvonimir Šostar - obojica gradonačelnikovi ljudi. Sudi im se za pogodovanje, i izvlačenje novca preko fiktivnih računa, a sve na štetu Grada. Gradonačelnik Bandić kojemu se u aferi Agram sudi, u aferi "suhi led" našao se na klupi za svjedoke.

Njegovom  dugogodišnjem bliskom suradniku, i prijatelju, pročelniku za zdravstvo Zvonimiru Šostaru sudi se jer je navodno tvrtki Ekotours omogućio poslove čišćenja klimatizacijsko-ventilacijskog sustava u zagrebačkim sportskim dvoranama.

Iznimno skupa metoda čišćenja suhim ledom nije se ni dogodila. Naplaćena je Gradu 52 milijuna kuna. Obavljen je posao vrijedan samo 14 milijuna kuna. Preostalih 38, prema optužnici, izvučeno je preko fiktivnih ugovora i završilo je u privatnim džepovima. Da je dokumentacije ipak bilo i da je Bandić za nju znao, predočio mu je Uskok. U gradonačelnikovu stanu prilikom njegova uhićenja 2014. pronađeni su, među ostalim, i dokumenti o metodi čišćenja suhim ledom.

I Miro Laco koji je zajedno s gradonačelnikom u aferi Agram na optuženičkoj klupi, u aferi "suhi led" samo je svjedok. Surađivao je i putovao s okrivljenim Šostarom, kojeg se tereti da je, osim novcem, nagrađivan i skupim putovanjima. Oni koji su dobivali namještene poslove i o tome su vodili računa.

A Zvonimiru Šostaru ovo je samo jedna od brojnih afera. Od striptizeta na rođendanu, spominjanja imena u aferi salona za masažu, preko kupovanja ukradenih slika, pa do optužbi za isplaćivanje gradskog novca samom sebi na račun... i sve to nije naštetilo njegovoj karijeri. U Hrvatskoj, usprkos svemu on može biti čelni čovjek ugledne zdravstvene ustanove kao što je "Dr. Andrija Štampar". I tako od 2013. pa sve do danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!