14:04 / 27.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Dan ustanka u Srbu - održan i prosvjed protiv okupljanja

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Srbu je obilježena 78. obljetnica Ustanka naroda protiv fašizma u 2 svjetskom ratu.
U Srbu je obilježena 78. obljetnica Ustanka naroda protiv fašizma u 2 svjetskom ratu.

Skup su i ove godine osiguravale jake policijske snage. Došlo je 500-tinjak ljudi. Tvrde da je ustanak bila borba protiv ustaških zločina.

Na skupu su bili SDSS-ov Milorad Pupovac, potom predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin, bivši predsjednik Stjepan Mesić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

- Ovdje je bio oružani ustanak i veličanstvena antifašistička borba. Ovaj ustanak je uslijedio nakon  prvog masovnog pokolja Srba u Gudovcu, pa u Veljunu, pa u Glini, pa nakon logora Jadovna, nakon etničkog čišćenja u Plitvicama i ubijanja u Sebi i  Donjem Lapcu koje je ovdje s ustašama ubijao Maks Luburić hladnim a ne vatrenim oružjem, ubio ih je ovdje oko 200. Trebalo je ustati protiv toga. Bilo je i ružnih stvari u tom ustanku i stoga ćemo se i ove godine ćemo sjetiti svih koji su stradali i u Boričevcu i Brotnji i odajmo počast i nedužnim Hrvatima koji su stradali i ubijeni u tom ustanku, rekao je Milorad Pupovac, a prenosi Večernji list.

Paralelno je održan prosvjed koji je organizirao Dražen Keleminec i njegova Autohtona hrvatska stranka prava. Na tom se skupu okupilo stotinjak ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!