15:52 / 29.08.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/HRT

Danas je 28. obljetnica akcije "Bedem ljubavi"

-

-

Foto: - / -

Bio je to antiratni skup na kojem su majke i članovi obitelji te mnogobrojni Karlovčani tražili puštanje mladića iz tadašnje JNA, koji su bili na odsluženju vojnoga roka.
28. je obljetnica akcije "Bedem ljubavi". Bio je to antiratni skup na kojem su majke i članovi obitelji te mnogobrojni Karlovčani tražili puštanje mladića iz tadašnje JNA, koji su bili na odsluženju vojnoga roka.

Kraj ljeta 91. bio je početak Domovinskoga rata. Kako bi ga se pokušalo spriječiti, ispred zapovjedništva tadašnje JNA održan je antiratni skup na kojem se okupilo više od 10.000 ljudi. Bile su to uglavnom majke koje su željele da im se sinovi puste iz ondašnje vojske.

- Uglavnom se govorilo o tome da se ne ide u rat, da se djeca puste, tko je imao djecu tamo, plakao je, i ja sam plakala, iako je moj sin bio srednjoškolac, kao da sam znala što će se dogoditi, rekla je sudionica skupa "Bedem ljubavi" Milena Čaja.

JNA je prisilno zadržavala hrvatske mladiće u vojsci i nakon odsluženja vojnog roka. Željeli su da im budu štit, odnosno da se suprotstave svojem narodu.

- Bilo je takvih dečki koji su se vraćali čak i 1992., koji su morali ostati tamo, jer da su se pokušali probit, bili bi ubijeni ili vraćeni, tko zna što bi se njima desilo, izjavio je Ivan Kolenc, zapovjednik u 110. brigadi.

Poruke mira s ovakvih skupova koji su se održavali diljem zemlje - odaslane su u svijet.

- Nakon ovog veličanstvenog skupa, karlovačke majke, zajedno s majkama iz cijele Hrvatske, otputovale u Beograd, Brisel, Bon, gdje su govorile, svjedočile o istini što se zapravo u Hrvatskoj događa, kazao je organizator skupa "Bedem ljubavi" Vitomir Begović.

Ubrzo nakon toga Hrvatska je bila i međunarodno priznata. Zahvaljujući akcijama Bedema ljubavi, koje su se održavale diljem zemlje, iz JNA je ipak spašeno nekoliko stotina mladića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!