11:58 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

-

-

Foto: - / -

Dio je to liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana, ne računajući nedjelje.
Danas je Pepelnica ili Čista srijeda - dan kojim počinje korizma. Dio je to liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana, ne računajući nedjelje. Crkva je ovaj dan proglasila zapovjednim postom i nemrsom.

Svećenik će u svakoj crkvi, u okviru redovitog bogoslužja, kratkim obredom blagosloviti pepeo na pladnju. Zatim će, u znak ozbiljne želje za pokorom i obraćenjem, sebi pa svakom prisutnom vjerniku posuti po glavi nekoliko trunaka pepela. Pepeljenje je ovdje vrlo rječita, simbolična gesta. Posipati se pepelom - i kao izraz i kao čin - znači uozbiljiti se, kajati se za svoje loše postupke. Znači i spremnost na nove, bolje korake. Crkvenim jezikom to je predznak osobne metanoje, obraćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!