15:43 / 02.03.2020.

Autor: IMS/HRT

Danas je poseban dan za Pakrac

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Pakračani na poseban način obilježavaju današnji dan, prvi ožujka
Pakračani na poseban način obilježavaju današnji dan, prvi ožujka. Prije točno 29 godina u tom gradu dogodio se prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih redarstvenika i pobunjenih srpskih paravojnih snaga. Grad nikada nije pao u neprijateljske ruke, no ljudske žrtve i razaranja bili su golemi.

- To je bila prva oslobodilačka akcija kojom je započeo Domovinski rat i znali smo da moramo uspjeti jer iza nas nije bilo nikoga tko bi to popravio rekao je Ante Ćurić iz ratne Specijalne jedinice Bjelovar.

Bio je to početak teške bitke za grad koji, zahvaljujući hrabrosti svojih branitelja, nikada nije pao u ruke neprijatelja.

- U Pakracu je poginulo više od 300 hrvatskih branitelja, bili smo iza Vukovara najrazrušeniji, i to od izravnih oružanih sukoba, rekao je Mislav Ivančić iz Udruge hrvatskih policajaca i branitelja Pakraca i Lipika.

U zajedništvu kojim su branili ovaj grad, prisjetili su se svih onih koji su za Pakrac i slobodnu Hrvatsku dali život.

I to kolonom sjećanja do gradskog groblja gdje su podno spomenika braniteljima položili vijence i zapalili svijeće zajedno s izaslanicima Sabora, Vlade i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!