Svjetski dan pilota: "Krila Oluje" i Red Arrows" zajedno letjeli iznad Zadra

26.04.2022.

19:58

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zajedno "Krila Oluje" i Red Arrows"

Zajedno "Krila Oluje" i Red Arrows"

Foto: Dnevnik / HRT

Na svjetski dan pilota zajedničkim programom letačkih grupa "Krila Oluje" i Red Arrows" u zračnoj bazi na Zemuniku obilježena je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske. Dolazak britanskih pilota u Zadar nastavak je višegodišnje suradnje koja će se prema najavama i dodatno proširiti.

Kulisa gotovo filmska. Brzinom i snagom Crvene strijele, oduzimale su dah.

- Sretni smo da završni dio uvježbavanja letačkog programa obavljamo ovdje leteći iznad mora, brda, prekrasne zemlje, rekao je zapovjednik akrobatske grupe "Red Arrows" David Montenegro.

Britanci su na Zemuniku već bili, uglavnom revijalno. Ovaj put stigli su na desetodnevni trening i uvježbavanje.

- Nas veseli da su izabrali Hrvatsku to znači da su naši kapaciteti i lijepa država odlični za provedbu takve vrste treninga, poručio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Crvene strijele na nebu su još od 1965. 

- Zvučat će nevjerojatno, ali ovi britanski avioni proizvedeni su prije 42 godine. Čak neki naši MIG-ovi mlađi su od Crvenih strijela, naglasio je HRT-ov novinar Edi Škovrlj.

Do sada su imali više od 4800 nastupa u 57 zemalja diljem svijeta.

- Te neke stvari, koje oni rade, možemo jako lijepo kopirati od njih, a oni imaju benefit da mogu vidjeti kako se to može improvizacijski raditi tako da je korist obostrana, istaknuo je vođa akrobatske grupe "Krila Oluje" Darko Belančić.

Nakon kraće stanke i naša "Krila Oluje" ponovo su upotpunjena u formaciju od šest aviona. Uz već poznate vratolomije novost je i "dim" čije ispuštanje akrobatske letove čini još atraktivnijima.

- Napokon dugo smo čekali, tako da to daje novu dimenziju i nama, a mogu misliti kako će biti sa zemlje, dodao je Darko Belančić.

Od veleposlanika Velike Britanije u Hrvatskoj samo riječi hvale.

- Srce koje su napisali na prekrasnom nebu iznad Zadra najbolja je poruka za obilježavanje 30. godišnjice naših diplomatskih odnosa, rekao je veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Simon Thomas.

Postane li Zemunik baza Crvenim strijelama, a ne samo stanica na proputovanju za Grčku gdje se uvježbavaju mogla bi to biti nova zadarska turistička atrakcija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!