Vozaču hitne pomoći mjesec dana istražnog zatvora

24.06.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: T.V./HRT

Danas odluka o istražnom zatvoru

Danas odluka o istražnom zatvoru

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Sud u Velikoj Gorici je vozaču hitne pomoći, koji je u srijedu na Bundeku pregazio troje 17-godišnjaka, odredio 30 dana pritvora, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Istodobno, vozači hitne pomoći diljem zemlje, u znak potpore kolegi, u podne su - uključili sirene. Zakon ih ne štiti pa su danas u znak prosvjeda odlučili strogo poštovati prometne propise. 


Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je jednomjesečni istražni zatvor vozaču hitne pomoći koji je na Bundeku pregazio troje maloljetnika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Kao otegotnu okolnost sud navodi da je već sudjelovao u prometnoj nesreći, u privatnom automobilu, kada je naletio na pješakinju koja je ozlijeđena. Tada je priznao krivnju i bila mu je određena novčana kazna.

- Mogu reći da je dežurna sutkinja istrage osumnjičeniku odredila jednomjesečni istražni zatvor, a zbog postojanja osnovane sumnje za počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, rekla je Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

- I dalje smo mišljenja da se to moglo postići manje opterećujućim mjerama - oduzimanjem vozačke dozvole ili zabrane upravljanja vozilom. Jer je od opasnosti ponavljanja kaznenog djela, ponovnog izazivanja prometne nesreće s teškim posljedicama, naglasio je Marin Ivanović, odvjetnik vozača. 

U znak podrške uhićenom kolegi, vozači hitne pomoći uključili su zvučnu signalizaciju na svojim vozilima. Zakon ih ne štiti pa su danas u znak prosvjeda odlučili strogo poštovati prometne propise. 

- Ovo je još jedan od primjera što mi radimo da bi spašavali ljudske živote. Mi kršimo zakon svjesno. Zakon je takav da vas on ne oslobađa nikakve krivnje u slučaju da ste prošli kroz crveno i kad imate rotacijska svjetla (...) Kad bi se dogodilo, a stvarno se dogodilo, da nam dijete leži na cesti 20 metara dalje od crvenog svjetla a mi s rotacijama i sirenama čekamo da to crveno se pretvori u zeleno - onda bi se netko zapisato zašto hitna stoji, kazao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine. 

- Nitko u ovoj ustanovi ne bježi od odgovornosti. Dogodila se nesreća, ali način na koji se tretira dotični kolega nas je užasnuo. Kako sad mi da tražimo od nekog drugog kolege da izađe na cestu, da juri na prometnu, juri nekome pomoć, a zna da sutra može završiti sa rukama u lisicama, izjavio je medicinski tehničar u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba Samuel Jelušić, iz inicijative 'Hitna uživo 194'.

Svime, kažu, pokazuju i negodovanje jer hitna pomoć već godinama nije ustrojena kako treba i stvari se trebaju hitno mijenjati.

Ispitan osumnjičeni 61-godišnjak i predloženo određivanje istražnog zatvora


DORH se oglasio priopćenjem.

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu je 23. lipnja 2023., provelo dokaznu radnju prvog ispitivanja osumnjičenog hrvatskog državljanina (1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, opisano po članku 222. stavku 3. u vezi članka 215. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona.

Postoji osnovana sumnja da je 61-godišnji osumnjičenik 21. lipnja 2023., oko 22:00 sata u Zagrebu, na području parka Bundek, kao vozač vozila hitne medicinske pomoći, po završetku pružene intervencije, netom po pokretanju vozila, propustio primijeniti dužnu pažnju i obaviti nužne provjere prilikom kretanja vozilom u neposrednoj blizini većeg broja osoba mlađe životne dobi na travnato-zemljanoj površini. Osnovano se sumnja da je uslijed toga prednjim dijelom vozila naletio na troje hrvatskih državljana (2006., 2006., 2006.) koji su u tom trenutku sjedili i ležali na prostirci na travnatoj površini. 

Uslijed naleta vozilom i prelaska prednjeg dijela vozila hitne medicinske pomoći preko tijela navedene djece, jedno dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede opasne po život, drugo dijete teške tjelesne ozljede, dok je treće dijete zadobilo tjelesne ozljede.

Općinsko državno odvjetništvo predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavka 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i osumnjičeniku odredio istražni zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!