Prosvjed dostavljača Wolta, oglasila se i uprava tvrtke

02.03.2023.

Zadnja izmjena 15:20

Autor: HRT/Hina/D.M./D.S.

repartidores de Wolt

repartidores de Wolt

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Nakon propalih pregovora s Upravom radnici Wolta ponovno prosvjeduju. I dalje traže povećanje plaća i prava, mogućnost rada preko vlastita obrta te izmjene Zakona o radu i Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada. Pregovori su počeli nakon prvog prosvjeda održanog sredinom prošlog mjeseca.


- Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora jer nas je Uprava Wolta odlučila diskreditirati. Pregovora više nema, poručio je predstavnik radnika Silvio Šimić

Radnici traže porast cijene rada najmanje 30 posto, da im se omogući rad putem obrta te izmjene Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama i Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada.

Pozvali su i svoje kolege, koji su došli iz drugih zemalja, da im se pridruže jer je i njihov položaj izrazito nepovoljan te su poduprli najavljeni prosvjed radnika svih digitalnih platformi, sazvan za 10-ti ovog mjeseca.

- Ako uzmemo u obzir da je naš posao rizičan, u kojem ima i ozljeda, u kojem ako mi nismo na cesti, nitko ne zaradi ništa. Mi radimo po učinku, onda kada se zbroje svi rizici, složit ćemo se da je taj posao ne isplativ, rekao je Šimić. 

Šimić je rekao kako su radnici koji su jučer počeli raditi u Woltu odmah na početku u minusu za 130 eura. Kaže kako oni žele plaćati doprinose ali i da im se omoguće bolji financijski uvjeti. Ističe kako su se povećali troškovi za doprinos, proviziju za predstavničku tvrtku a cijena njihova rada smanjila.

- Do ovog medijskog cirkusa ne bi došlo, da nas se shvatilo ozbiljno. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se pokreće ovakva priča koja je izuzetno teška jer mi smo treći u redu, nakon agregata i tvrtke, rekao je Šimić na prosvjedu na kojem se okupilo 30-ak dostavljača.

Prosvjednicima se obratio i generalni direktor Wolta Marin Šušnjar koji je rekao kako tvrtka posluje u skladu sa zakonom, ali da žele nastaviti razgovare s dostavljačima.

- Zakon je odredio da je tvrtka agregator u ovom odnosu poslodavac. Dostavljač je zaposlenik te partnerske firme, a Wolt je platforma, objasnio je.

Šušnjar je rekao kako ne mogu udovoljiti zahtjevima za porast cijene rada od minimalno 30 posto i mogućnosti rada putem obrta jer biti to ugrozilo poslovanje tvrtke. 

Pridružila se i Katarina Peović


Podršku radnicima dala je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović koja je istaknula kako Wolt krši radnička prava što se na prethodnom prosvjedu pokušalo razriješiti. 

- Pošto je bilo Valentinovo, Wolt je iskoristio priliku i poslao radnicima poruku da će se taj dan, baš slučajno, dignuti cijena dostave. Znači imaju novaca, ali samo za suzbijanje prosvjeda, kazala je.

Ocijenila je i da su tvrtke agregatori, odnosno tvrtke posrednici, moderni robovlasnici.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je kako radnici imaju pravo na kolektivno pregovaranje no nije moguće s tvrtkama agregatorima jer one ne određuju cijenu rada. 


Iz uprave Wolta su istaknuli kako ne krše prava radnika jer oni nisu poslodavac, što je još dodatno pojačalo tenzije između okupljenih dostavljača i predstavnika Wolta.

- Mi pred sobom imamo zid, a 10. ožujka idemo na Trg bana Josipa Jelačića s ostalim radnicima koji rade preko digitalnih platformi,  završio je Šimić.

Uprava Wolta: Tvrdnje iznesene na prosvjedu dostavljača nisu istinite


Uprava Wolta ustvrdila je da tvrdnje koje su tijekom prosvjeda njihovih dostavljača iznijeli saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i sami dostavljači nisu istinite, te da mogu ugroziti reputaciju tvrtke.


- Žao nam je što je Wolt iskorišten za prikupljanje političkih bodova određenih predstavnika političkih stranaka, stoji u priopćenju koje je potpisao generalni direktor Wolta Zagreb Marin Šušnjar.


Izrečene izjave mogu ugroziti reputaciju tvrtke te se Woltovi korisnici već sutra mogu okrenuti drugoj platformi, što bi ugrozilo budućnost svih partnera dostavljača, a ne samo onih koji su izašli na prosvjed, upozoreno je.


Wolt posluje zakonito i nije odgovoran što su stupanjem na snagu novih zakonskih regulativa dostavljači dužni plaćati doprinose državi u punom iznosu, tj. u skladu s brojem sati koje odrade, navodi se uz napomenu kako Wolt nije poslodavac dostavljačima, već je to tvrtka posrednik, tj. agregator koji s njima sklapa ugovor o radu.


Manja neto primanja dostavljača Uprava objašnjava kao rezultat inicijative državnih institucija da se zakonski uredi rad platformi, čime će Hrvatska biti prva zemlja u EU-u koja u svom radnom pravu ima zakonsku regulativu rada putem platformi.


Na optužbe da Wolt radije zapošljava strance umjesto hrvatskih radnika i da nije proveo test tržišta rada Uprava ponavlja da dostavljači nisu njihovi zaposlenici jer ih zapošljava agregator.


U vezi tvrdnje da agregatori ne postoje u drugim zemljama Uprava odgovara kako većina digitalnih platformi u svijetu posluje upravo preko tvrtki posrednika ili agregatora.


Neistina je i da se radnici prikriveno zapošljavaju bez ikakvog ugovora jer svaki dostavljač s tvrtkama posrednicima ima ugovor o radu i s njima direktno dogovara radne uvjete, tvrdi uprava.


Dizanje cijene rada rezultat je standardne procedure kada postoji veća potražnja za uslugom dostave, što se danas dogodilo jer je padala kiša, pa to nije bio pokušaj odvraćanja dostavljača od prosvjeda, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!