08:24 / 11.08.2019.

Autor: D.M./HRT

Danas vrhunac toplinskog vala - temperature i do 40

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Još jedan ovogodišnji toplinski val najizraženiji će na našem području biti danas. Temperature zraka nerijetko će prelaziti 35 stupnjeva, pa upozorenja liječnika treba shvatiti vrlo ozbiljno.
Još jedan ovogodišnji toplinski val najizraženiji će na našem području biti upravo danas. Temperature zraka nerijetko će prelaziti 35 stupnjeva, pa upozorenja liječnika treba shvatiti vrlo ozbiljno. Osvježenje meteorolozi najavljuju za utorak u unutrašnjosti te u srijedu uz more.

Premda je već jučer temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C - danas će biti još i viša! Gotovo diljem Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi.

Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana. 
 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Valja stoga još jednom podsjetiti na najvažnije preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo: nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, izbjegavajte koliko možete izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, jedite laganu i nezačinjenu hranu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu i široku odjeću i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.Osim vrhunca vrućine, tijekom sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom. Opširnije o prognozi vremena pogledajte ovdje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!