15:47 / 28.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Dani osječkih branitelja: Obilježana 26. obljetnica osnutka 106. brigade HV-a

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječko-baranjski župan Anušić, koji je bio pripadnik 106. brigade, naglasio je da se s ponosom sjeća tih ratnih dana obrane Osijeka i Hrvatske od agresije.
U sklopu ovogodišnjih Dana osječkih branitelja u Osijeku je obilježena 26. godišnjica osnutka osječke 106. brigade Hrvatske vojske, osnovane 28. lipnja 1991. godine, dan nakon što je tenk Jugoslavenske vojske (JNA) na ulici pregazio legendarnog 'crvenog fiću', a medijski snimci te agresije obišli su svijet.

U povodu obljetnice na Trgu slobode kod Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu cvijeće su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem i Grada Osijeka predvođeno gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, te državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Nakon toga, također na Trgu slobode, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata.

Prisjećajući se osnutka brigade, Ivan Bekavac, ratni zapovjednik diviziona protuzračne obrane u 106. brigadi, sada predsjednik Udruge branitelja 106. brigade, rekao je kako je brigada brigada osnovana 28. lipnja 1991. godine, dan nakon što je tenk JNA pregazio legendarnog crvenog fiću.

Toga dana oformili smo dva bataljuna kao jezgru buduće brigade. Kroz brigadu je prošlo 12.066 hrvatska branitelja, od toga je 174 poginulo, jedan se još vodi kao nestao i bilo je 852 ranjenih, dodao je Bekavac.

Osječko-baranjski župan Anušić, koji je bio pripadnik 106. brigade, naglasio je da se s ponosom sjeća tih ratnih dana obrane Osijeka i Hrvatske od agresije.

Kako vrijeme prolazi svjesniji smo koliko je to bila velika zadaća i koliko je trebalo hrabrosti suprotstaviti se trećoj vojnoj sili u Europi, polunaoružani i bez ikakvog vojnog znanja. No srce, volja i ljubav prema državi je pobijedila. Nakon svega toga politika mora raditi da hrvatska država bude onakva kakvu su je zamišljali branitelji kada su ginuli za državu. Nadam se da će se sjećanje na njih prenositi i kad nas ne bude bilo na generacije koje dolaze, rekao je Anušić.

U sklopu Dana osječkih branitelja, 106. brigade HV-a i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije, jučer je održano Memorijalno trčanje od Tenje do Osijeka.  Sudionici su istrčali 7-kilometarsku dionicu čiji je cilj bio raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice - ispred umjetničke instalacije ''Fićo gazi tenka!''.

Upravo 27. lipnja, 1991. na tom je raskrižju tenk Jugoslavenske vojske pregazio crvenog fiću osječkih registracijskih oznaka, koji je postao simbol početka Domovinskog rata, ali i otpora hrvatskog naroda velikosrpskoj agresiji.

''Cijeli svijet zna za crvenog fiću. On simbolizira stradanje u Osijeku i Slavoniji, gdje je počela brutalna agresija koja je kasnije nastavljena i koja je rezultirala velikim brojem poginulih - naših sugrađana i hrvatskih branitelja. Upravo iz tog razloga svake godine moramo obilježiti ovo mjesto. Svi mi koji smo se ovdje zatekli prije 27 godina nismo mogli vjerovati da se to događa i mislim da će nam taj strašan prizor ostati u sjećanju cijeli život'', poručio je jučer Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!