Dani otvorenih vrata na Hrvatskom vojnom učilištu

10.12.2022.

13:56

Autor: Jelena Šarić/Vijesti/HRT/A.S.

Na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman dani otvorenih vrata

Na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman dani otvorenih vrata

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu otvorilo je svoja vrata. Uz obilazak vojarne te razgled vojnog naoružanja i taktičko-tehničkog zbora svi zainteresirani mogu saznati sve o uvjetima za upis, ali i kako je studirati za potrebe Hrvatske vojske. Cilj je motivirati mlade kadete za školovanje, a oni koji se već školuju prenijeli su svoja iskustva.

Na danima otvorenih vrata maturanti su mogli vidjeti što ih sve čeka ako se odluče za karijeru vojnika. 

- Da bi netko postao kadet, prvo mora proći državnu maturu, to je prvo i osnovno. Nakon toga dolazi na Hrvatsko vojno učilište i mora zadovoljiti psihofizičke norme koje su propisane u Hrvatskoj vojsci. Nakon toga mora upisati naš fakultet. Moguće je birati između tri smjera: vojno vođenje i upravljanje, vojno inženjerstvo i vojni pilot. U Splitu se može upisati vojno pomorstvo, rekao je satnik Leopold Gelemanović.

Prosječan dan vojnika kreće u šest ujutro, kadeti se tada već bude, zatim ide jutarnja higijena.

- Od 70 i 30 ide smotra, a nakon smotre ide predavanje na fakultetu. Nakon predavanja imamo vojnu obuku s kadetima do nekih 17:00. Nakon toga večera i slobodno vrijeme za kadete. U 22:00 je vrijeme za spavanje. Svima koji se odluče za studiranje na Hrvatskom vojnom učilištu je osiguran smještaj. Ministarstvo obrane osigurava smještaj, stipendiju i potrebne knjige. Kadeti mogu koristiti knjižnicu, kazao je satnik Leopold Gelemanović.

Na Hrvatskom vojnom učilištu je danas održano predavanje, razgledali su se objekti koji su u sklopu vojnog učilišta, kao i vojno naoružanje Taktičko – tehnički zbor naoružanja (TTZ).

- Danas će se još obići i prostori gdje kadeti inače borave, njihove sobe, teretane, sportske objekte i još će se obići dio naoružanja TTZ-a, što se tiče puški i osobnog naoružanja, poručio je satnik Leopold Gelemanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!