13:32 / 16.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Dani sjećanja u Petrinji

Komemoracija u Petrinji

Komemoracija u Petrinji

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Svakog rujna od Domovinskog rata Petrinjci obilježavaju Dane sjećanja na svih 598 svojih sugrađana, poginulih, umrlih i nestalih branitelja i civila.

Upravo u rujnu 1991. Petrinja i okolna naselja doživjeli su najžešću agresiju srpske paravojske i JNA. Grad je bio zasut projektilima, veliki broj branitelja i civila je poginuo, a Hrvati su bili protjerani.


Najjači napad na Petrinju, kada je grad razoren, dogodio se 16. rujna prije 30 godina, kada je u jednom danu obrane grada poginulo najviše branitelja.


Središnja svečanost Dana sjećanja bila je komemoracija kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i svim poginulim petrinjskim braniteljima.


Brojna su izaslanstva obitelji poginulih branitelja, državnih institucija, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz spomenik položila vijence i zapalila svijeće. Uz ostale, u ime Vlade, vijenac je položio izaslanik premijera, državni tajnik Špiro Janović.


Na komemoraciji pročitana su imena svih 598 stradalih. 


Komemoraciji je prethodila sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Lovre, za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu, koji je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Sudionici mise u procesiji su se, petrinjskim ulicama, od crkve do spomenika, priključili komemorativnoj svečanosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!