18:32 / 14.09.2019.

Autor: Ivica Đuzel/HRT

Dani u vali: leuti, gajete i falkuše oteti zaboravu

-

-

Foto: - / -

Na otoku Hvaru ni u posezoni ne nedostaje zanimljivih događanja. Stari Grad domaćin je manifestacije "Dani u Vali", koja završava večeras noćnom regatom naših tradicijskih brodica
Ponosno starogradskom valom jedre leuti, gajete, falkuše. Sve ono što smo sačuvali od zaborava na trećim "Danima u Vali".

- Mi gdje smo god bili s lađom bili smo senzacija. Upravo zbog tog specifičnog plovila i jednog i drugog, kaže Pavao Jerković, iz Udruge lađara Neretve.

Doplovili su u Stari Grad i pomno odabrani novinari iz više europskih zemalja. Milijuni će pročitati ono što napišu.

- Vrlo lijepo putovanje... bilo bi još ljepše da je bilo malo više vjetra, fantastično je, predivni krajolici neba, puno malih brodova, sunčano je i lijepo, rekao je Brice Charton, novinar iz Francuske.

- Zadovoljni smo jer to je upravo ono što mi želimo, a to da je ove kulturne manifestacije postanu turističke atrakcije i zapravo generatori dolaska, istaknuo je Plamenko Bavčević, organizator Dana u Vali.

Cijela je manifestacija glavna posezonska priča na našem najsunčanijem otoku. I ništa, kažu organizatori, nije bilo slučajno.

- Vrlo jasno ciljana tržišta, ciljani mediji za ciljani turistički proizvod. ono što smo mi njih pozvali ovdje da vide, da vide tu pomorsku baštinu koju imamo, dakle način kako su živjeli naši djedovi. Mi ju još uvijek u ovom ubrzanom svijetu i danas, ističe Tonči Glavina, državni tajnik Minstarstva turizma.

A gdje će tek biti kraj domaćinima kad se nakon desetljeća drame i nadmudrivanja obnove derutni hoteli .

- S obzirom je Valamar službeno preuzeo sredinom kolovoza hotelsku kuću, koja je izašla napokon iz stečaja, slijedi još dodatna dokapitalizacija i nadam se da ćemo već za sljedeće ljeto imati vidne pomake, rekao je Antonio Škarpa, gradonačenik Starog Grada.

Nekadašnji ponos hrvatskog turizma hotel Arkada Valamar, doznajemo, potpuno će srušiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!