12:27 / 12.02.2022.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Obitelji Kucko u okolici Siska gradi se nova tipska kuća

U okolici Siska  radovi su u punom jeku

U okolici Siska radovi su u punom jeku

Foto: Dnevnik / HRT

Kako je rečeno na jučerašnjoj sjednici Stožera za sanaciju posljedica potresa, na Banovini je dosad obnovljeno 1.428 kuća - čime je u posljednja dva tjedna dosegnut intenzitet obnove od sto kuća na tjedan. Početkom idućeg otvaraju se i natječaji za izgradnju četiriju stambenih zgrada u Glini.

- Ako se radovi nastave ovim intenzitetom, tjedno će ovdje biti obnovljeno oko 100 kuća, javila se za Regionalni dnevnik sa sisačkog područja Iva Magušić Dumančić.

Razgovarala je s Danijelom Kucko, na čijoj kući su radovi u tijeku, radi se nova tipska kuća.

- Kod nas su majstori oko tjedan i pol, više-manje smo zadovoljni, ma, i prezadovoljni. Evo, vidite, i subota je, dečki stvarno vrijedno rade. Stvarno velike pohvale, rekla je.

Od potresa je prošlo nešto više od godinu dana, obitelj Kucko cijelo vrijeme živi u montažnoj kućici. Što se tiče tijeka obnove, Kucko kaže da se i njima činilo da to ide presporo.

- Stvarno ide brzo. Mi smo predali papire odmah poslije potresa, ministarstvo i središnji državni ured su odradili svoje. Eto, imali smo i sreću u nesreći, prvi smo. Želim da tako bude svakome, želim da se svaki dan jedna nova kuća počne raditi, ako ne i dvije, rekla je.

Useljenje očekuje između svibnja i srpnja.

 Nada se tako nečemu i Marija Jović. Svoj stan u Sisku morala je zamijeniti kontejnerom. Što će biti s njezinom zgradom, kaže, još se ne zna.

- Imam strpljenja, imam dosta strpljenja. Dođu nas malo raspoložiti iz Crvenog križa, umiriti, svaki dan dobivamo ručak, izišli su nam u susret jer mnogi nemaju gdje kuhati, rekla je.

U tijeku su radovi na više od 1000 kuća, a pokrenuti su i postupci nabave za 20 višestambenih zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!