14:17 / 18.05.2021.

Autor: T.V./Studio 4/HRT

Darijo Vasilić, najdugovječniji gradonačelnik u RH, osvojio 8. mandat

Darijo Vasilić gradonačelnik je Krka već 28 godina

Darijo Vasilić gradonačelnik je Krka već 28 godina

Foto: HTV / HRT

U prvom krugu izbora pobijedilo je 70 gradonačelnika. Treći najuspješniji gradonačelnik ovih izbora je Darijo Vasilić (PGS) s Krka koji je ove godine, za razliku od nekoliko proteklih izbornih ciklusa, ipak imao protukandidata, no uspješno ga je u prvom krugu pobijedio s 80,26 posto glasova.


Darijo Vasilić je gradonačelnik Krka već 28 godina. Koja je njegova tajna, otkrio je u Studiju 4.

- Ako čovjek želi biti gradonačelnik u jednome mandatu, onda je to jednostavna misija. Međutim, ako želite biti gradonačelnik u više mandata onda je to posao u kojem treba osigurati vidljivost svoga rada, pristupačnost građanima, dostupnost u svakome trenutku i jednostavno - to je posao koji operativno traje 24 sata cijelu godinu. Ja sam se tako pokušao ponašati kroz svoje mandate i, evo, danas sam najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj s osmim mandatom na samom početku, poručio je.  

Gradonačelnik je postao s 26 godina i to sasvim slučajno.

- Ja sam po struci profesor matematike, radio sam u školi 3 godine i ustvari sam se angažirao na inicijativu opozicijskih stranaka, opozicijskih u odnosu na HDZ. kako bi krenuli u bitku za grad. Tada su izbori bili po gradskim četvrtima i izbornim jedinicama, izabran sam u jednoj izbornoj jedinici i slijedom slučajnosti ta naša ekipa nezavisnih vijećnika, vijećnika SDP-a, HNS-a i drugih opozicijskih stranaka nije imala kandidata za gradonačelnika. Ja sam rekao - dobro, mogu probati na nekih godinu pa ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. I evo traje sve do današnjeg dana, prisjeća se Vasilić.

Otkriva i što mu je u njegovih 28 godina mandata bilo najljepše, a što najteže.

- U svim tim godinama realizirali smo čitav niz projekata i nosili se s raznim problemima. Srećom grad Krk i otok Krk nisu bili pod ratnom agresijom za vrijeme Domovinskog rata pa je i naša uloga u tom segmentu bila jednostavnija. Mi smo pomagali ratom pogođenim područjima i naši su mladi ljudi odlazili na ratišta diljem zemlje, ali Krk je normalno funkcionirao i u to vrijeme - od turizma, gospodarstva do svih drugih djelatnosti, kaže Vasilić.

- Krk srećom nije doživio niti neke veće elementarne nepogode, niti potrese, niti poplave, tako da se može reći da živimo jedan miran kontinuirani život koji Krku donosi najveću kvalitetu života u Hrvatskoj, istaknuo je dodavši da je po mnogim parametrima Krk prvi u Hrvatskoj.

Kaže kako su tijekom svih ovih godina posložili temeljnu infrastrukturu tako da ona danas postaje odlična podloga za realizaciju svih gospodarskih djelatnosti.

- Zbog toga mi danas u Krku imamo registrirano 700 obrtnika i poduzetnika, imamo odlična rješenja u poslovnoj zoni, turizam je ono što pokreće sve druge djelatnosti. U tom smislu može se očekivati nastavak rasta gospodarstva jednakim intenzitetom kao i do sada. No ono za što smo se opredijelili za naredno razdoblje je osiguravanje novih količina pitke vode jer je to na otocima uvijek problem. Pokrenuli smo veliki projekt podizanja brane i osiguravanja novih 5 milijuna kubika vode u postojećoj akumulaciji. Izazovi su nam i osiguravanje bolje izlazne ceste s otoka Krka prema kopnu, novi Krčki most u novom desetljeću jer postojeći most je usko grlo za vrijeme sezone. Na Krku ima puno posla unatoč svemu što smo do sada postigli, otkriva Vasilić dodavši da im sad slijedi novi ciklus Europske unije od 2021-2027. Jedan od velikih projekata je i izgradnja lukobrana u krčkoj luci koji se treba produžiti za 200 metara.

Odgovorio je i na pitanje koliko mandata treba jednom gradonačelniku  kako bi ostvario sve što je u kampanji obećao.

- U Hrvatskoj nije ograničen broj mandata i ja sam se javljao na sve izbore. Birači znaju što od mene mogu očekivati i vide da korektno i pošteno radim svoj posao i da iza mene u privatnom vlasništvu ne ostaje bogatstvo i kuće, poručio je dodavši da se ne planira ponovno kandidirati za gradonačelnika Krka. No, istaknuo je da ga interesira bavljenje politikom na nacionalnoj razini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!