13:55 / 21.03.2019.

Autor: HRT

Daroviti učenici u Hrvatskoj: "Nemamo pravo na njihovo zanemarivanje"

Dubravko Čop (foto: Borna Filic/PIXSELL)

Dubravko Čop (foto: Borna Filic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Toliko smo mala zemlja da nemamo pravo na zanemarivanje darovite djece, poručio je Dubravko Čop.
U povodu Dana darovitih učenika u Republici Hrvatskoj, udruga za darovitu djecu Dar organizirala je 2. međunarodnu konferenciju posvećenu najboljim svjetskim, europskim i hrvatskim praksama u radu s darovitom djecom i mladima. Toliko smo mala zemlja da nemamo pravo na zanemarivanje darovite djece, poručio je predsjednik udruge Dubravko Čop.

Na žalost, veliki broj darovite djece prolazi "ispod radara". Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima 7.500-10.000 darovitih učenika, no pitanje je koliko je njih prepoznato, rekao je.

Promjene u njihovu obrazovanju najavljuje mjerodavna ministrica Blaženka Divjak.

Posljednje dvije godine bitno je povećano izdvajanje iz državnog proračuna za darovite, za rad s darovitom djecom i različite aspekte nastavne, izvannastavne djelatnosti, kao i u djelatnosti udruga.

- U sklopu kurikularne reforme radimo posebno s nastavnicima, implementiramo smjernice kako u predmetima i međupredmetnim temama uključiti rad s darovitim učenicima, kako individualizirati nastavu, rekla je.
Blaženka Divjak (foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Blaženka Divjak (foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!