HGSS-ovci i u Daruvaru!

30.10.2021.

16:34

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HGSS-ovci Daruvar

HGSS-ovci Daruvar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Daruvaru je otvorena ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja. Zahvaljujući europskom projektu prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom i jačanju kapaciteta za slučaj elementarnih nepogoda ili nesreća uređen je prostor, nabavljena oprema i vozilo. 

Daruvarski HGSS-ovci dobili su vrijedan prostor u obnovljenoj zgradi nekadašnjih jaslica. Uređeno je 230 četvornih metara i nabavljena potrebna oprema.

U sve je uloženo više od milijun kuna, većinom je riječ o europskom novcu.

- Drago mi je da je ovo milijunska vrijednost investicije koja je i obnova zgrade ali i opreme. Imamo ekipu uz naše vatrogasce i policiju da je operativna na terenu, rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

U daruvarskoj ispostavi HGSS-a volontirat će sedam članova.

- Imamo jednu djevojku na što smo jako ponosni. Trenutno smo dobro opremljeni. Možemo odrađivati akcije koje su na našem terenu najčešće , a to su potražne akcije, dodao je Bojan Bjelajac, ispostava HGSS-a Daruvar.

- Osnivanjem ove ekipe, mi imamo ekipu, koja nam može jurišno odraditi prvi dio bilo koje naše aktivnosti spašavanja. Dečki su opremljeni i dobro izobraženi, obavili su izobrazbu osnovnu unutar gorske službe, kazao je pročelnik HGSS-ove stanice Bjelovar Tomislav Pirak.

HGSS je počeo s radom 1950., a sada ima 1200 ljudi koji djeluju u 25 stanica po cijeloj Hrvatskoj.

- Ova ispostava s ovom kvalitetnom opremom i s tim ljudima sigurno će pridonijeti da se još brže i efikasnije pruži pomoć svakome kome je potrebna, naglasio je tajnik HGSS-a Darko Berljak.

Svake godine HGSS ima od osamsto do tisuću intervencija, a dio njih zabilježen je na fotografijama koje su predstavljene na izložbi uz otvorenje daruvarske ispostave. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!