13:11 / 06.06.2019.

Autor: V.Š./M.Š./HRT

Daruvarac neugodno iznenađen smanjenjem kazne

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za premlaćivanje i prijetnje 18-godišnjoj Zadranki, piše Slobodna Dalmacija.
Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac (32) smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za premlaćivanje i prijetnje 18-godišnjoj Zadranki, piše Slobodna Dalmacija. U tekstu stoji kako je djelomično prihvaćena žalba optuženoga i to u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu zatvora, a koja je ublažena za ukupno godinu dana za oba kaznena djela. Razlog je "izraženo žaljenje i kajanje te priznanje Darka Kovačevića koji su uzeti kao olakotne okolnosti".

O odluci Izvanraspravnoga vijeća Županijskoga suda u Splitu na Općinskom sudu u Zadru još nisu upoznati jer pisani otpravak još nije stigao do zadarskoga suda. Damir Romac, glasnogovornik Županijskoga suda u Splitu, ujedno i član vijeća koje je odlučivalo o žalbi Daruvarčeve obrane, kratko nam je rekao da o odluci vijeća ne može govoriti dok sa sadržajem i obrazloženjem ne budu upoznate stranke u postupku.

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman te pravni zastupnik obitelji mlade Zadranke odvjetnik Milan Petričić neslužbenu vijest nisu željeli komentirati dok ne vide službenu odluku splitskoga suda.

Odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu tako je potvrđena odluka o krivnji Općinskog suda u Zadru, ali je umanjena sankcija.

Kovačević neugodno iznenađen

Darko Kovačević
zvani Daruvarac nije želio pred mikrofone i kamere. U kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je da je iznenađen odlukom Županijskoga suda u Splitu. Smatra da je zbog niza proceduralnih pogrešaka Općinskoga suda u Zadru suđenje trebalo biti ponovljeno, a ne smanjena kazna.

- Najprije sam iznenađen činjenicom da je javnost o odluci suda doznala prije moga odvjetnika i mene. Smatram da je i splitski sud odluku donio pod pritiskom javnosti. Ovo je politička presuda. Sudilo mi se kao za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozljede, rekao nam je Kovačević.

Iako nam nije ništa rekao o daljnjim pravnim koracima, očekuje se da će se obratiti Ustavnom sudu, te Sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

"Umanjivanje kazne zatvora Daruvarcu loša je i pesimistična poruka"

- U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama, poručuju iz SDP-ovog Foruma žena.

Mora se javiti sucu radi odsluženja kazne

- U idućim danima Darko Kovačević će se morati javiti sucu izvršenja Županijskoga suda u Zadru radi odsluženja kazne. Kad zaprimi spis, sudac izvršenja šalje poziv osuđeniku da mu se javi radi uručivanja poziva na nastupanje na izdržavanje kazne. Dakle, on se mora javiti sucu izvršenja, koji mu određuje termin kad će se javiti, a ako se ne javi, onda slijedi određivanje istražnoga zatvora i tjeralica, pojašnjava proceduru odvjetnik Branko Šerić.

Dodaje kako taj postupak može trajati od dva do tri tjedna, pa i do mjesec dana. Pritom ističe kako osuđenik može tražiti odgodu nastupa na izdržavanje kazne u roku od tri dana kada primi poziv suca za izdržavanje. No uz određene uvjete.

- To može biti neka teška akutna bolest, ili potreba izvođenja nekih sezonskih radova koji su važni i bitni za egzistenciju osuđenika i njegove obitelji, te trenutna potreba za uzdržavanjem članova obitelji, a nema drugoga načina da uzdržava obitelj nego njegov posao koji trenutno radi, kaže odvjetnik Šerić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!