Daruvarcu sutra o mjerama opreza

07.02.2019.

08:59

Autor: V.Š./M.Š./HRT

default error photo
O prijedlogu ODO-a odlučivat će Izvanraspravno vijeće Općinskoga suda u Zadru.
Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u jednom zadarskom kafiću, u nedjelju izlazi iz zatvora. Sud će sutra odlučivati o zahtjevu tužiteljstva da mu se, do pravomoćnosti presude, na slobodi odrede mjere opreza. Za to vrijeme djevojka i njezina obitelj žive u strahu od stalnih prijetnji.

U noći sa srijede na četvrtak priveden je 17-godišnjak za kojega se osnovano sumnja da je preko društvenih mreža poslao prijeteće poruke pretučenoj Zadranki koje su uključivale i prijetnje smrću.Voditelj službe kriminalističke policije u Zadru Bore Mršić novinare je izvijestio da maloljetnik nije povezan ni na koji način s počiniteljima kaznenih djela, iz čega se da iščitati da nema nikakve veze ni s Darkom Kovačevićem Daruvarcem.

Prijetnja Loreni, podsjećamo, došla je putem  Instagrama od nepoznatoga pošiljatelja koji se potpisao kao prijatelj Daruvarca.

"Sada se, mala, pripremi za smrt. Bit ćeš ubijena. Sprema vam se pakao. Vama trima u kući - tebi, sestri i mami. Spremajte se polako jer neće biti baš dobro. Izabrat ću koju ću prvu upucati...", stajalo je u prijetećoj poruci.

Prema neslužbenim informacijama, mladić je poznat policiji zbog prijetnji drugim osobama preko društvenih mreža.

Majka mlade Zadranke koju je brutalno premlatio Darko Kovačević Daruvarac, a koji će u nedjelju izaći na slobodu, prijavila je prijetnju smrću cijeloj obitelji Gurlica.

- Obitelj Daruvarčeve žrtve primila prijetnje smrću
- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi
- Ispovijest majke pretučene Zadranke 

Murganić: Educirati mlade djevojke da prepoznaju nasilnike

Slučaj je komentirala i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić koja naglašava da se mnogo toga mora učiniti na prevenciji.

- Kada smo govorili o potrebi potvrđivanja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama, osobno sam se zaista zalagala da se ta konvencija usvoji, zato što, iako mi imamo zakonodavni okvir, ipak taj fenomen nasilja, pogotovo koje završava ovakvim monstruoznim slučajevima, ne možemo spriječiti. S time se suočavaju i druge države i postoji jedna konvencija koja je na razini i drugih država, kazala je.

Između ostalog istaknula je važnost i edukacije žrtve - da mlada žena prepozna nasilnika i nasilničko ponašanje.

- Da kod nekih njegovih gesta na vrijeme uoči da je to nešto što ona ne smije tolerirati i mora ga već tada upozoriti, signalizirati i prijaviti. Imamo jako puno slučajeva žena koje iz skloništa svojevoljno odlaze nasilniku. To su njihove odluke, ali upravo zbog takvog jednog njihovog neopreza ili neinformiranosti dolazi do recidiva u smislu izvršavanja nasilja, izjavila je.Tražili ponovno mjere za Daruvarca

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru tijekom dana će Općinskom sudu u Zadru predložiti ponovno određivanje mjera opreza za Darka Kovačevića. O prijedlogu ODO-a odlučivat će sutra Izvanraspravno vijeće Općinskoga suda u Zadru.

Općinski državni odvjetnik Ivica Škara dodao je kako će predložiti privremeno oduzimanje osobnih isprava, redovito javljanje policiji, zabranu napuštanja prebivališta te zabranu približavanja žrtvi i kontaktiranja s njom.

Darko Kovačević u nedjelju izlazi iz pritvora jer do pravomoćnosti presude može ostati iza rešetaka tek mjesec dana, odnosno jednu šestinu istražnog zatvora.

To je komentirao i ministar uprave Lovro Kuščević. Rekao je kako vjeruje da će i policija i pravosuđe odraditi svoj posao i zaista zaštititi svakoga, a osobito osobu iz tragičnog slučaja u Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!