Daruvarcu ukinut pritvor, nisu donesene mjere opreza

06:50 / 08.02.2019.

Autor: V.Š./D.M./T.V./Radio Zadar/HRT

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvanraspravno vijeće suda u Zadru donijelo odluku o ukidanju pritvora Darku Kovačeviću Daruvarcu, a nisu izrekli niti mjere opreza.
Izvanraspravno vijeće suda u Zadru donijelo odluku o ukidanju pritvora Darku Kovačeviću Daruvarcu, a nisu izrekli niti mjere opreza.

To znači da Darko Kovačević u nedjelju izlazi iz pritvora, moći će se približiti svojoj žrtvi, neće morati policiji predati osobnu iskaznicu i putovnicu, moći će slobodno napuštati teritorij Republike Hrvatske i neće se morati redovito javljati policiji.

- Sud je odlučivao o ukidanju istražnog zatvora. Obzirom da istražni zatvor po zakonu ističe u nedjelju sud nije imao drugu opciju doli ukinuti mu pritvor. A pod drugom točkom sud je odbio prijedlog Državog odvjetništva za izricanje mjera opreza, rekao je glasnogovornik suda Denis Klarendić.

Predsjednica Općinskoga suda u Zadru Ana Mišlov odbila je zahtjev Kovačevićeva odvjetnika za njezinim izuzećem te izuzećem Izvanraspravnoga vijeća. Odvjetnik Daruvarca Boris Radman osim toga tražio je i izuzeće predsjednika Županijskoga suda. 

- Trebamo respektirati neovisnost pravosuđa, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući odluku Izvanraspravog vijeća Županijskog suda u Zadru da Darko Kovačević Daruvarac iz pritvora izlazi bez mjera opreza.

- Već smo prije nekoliko tjedana rekli da moramo razmotriti postoje li neka neadekvatna rješenja u ZKP-u. Ne znam na temelju čega su mjere odbijene, to mi je, kao i većini građana jako teško razumjeti, i zato moramo voditi računa o prazninama, mora biti balans prema optuženom, ali i voditi računa o pravu žrtava, rekao je.

Kovačević, koji je nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora za brutalno premlaćivanje djevojke, u nedjelju izlazi na slobodu.

Građani Zadra sutra u 15 sati prosvjedovat će na Narodnom trgu, uz poruku da institucije napokon počnu raditi svoj posao te da zaštite obitelj Gurlica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!