19:02 / 28.04.2020.

Autor: Šime Vičević/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Datum izbora neizvjestan

-

-

Foto: - / -

U političkim krugovima već se naveliko spekulira o datumu parlamentarnih izbora. Naime, nagađa se da bi se mogli održati početkom ljeta - odnosno u srpnju.
U političkim krugovima već se naveliko spekulira o datumu parlamentarnih izbora. Naime, nagađa se da bi se mogli održati početkom ljeta - odnosno u srpnju.

Puhovski o nagađanjima kada će biti izbori
Premijer Plenković u Osječko-baranjskoj županiji

Premijer Andrej Plenković u posjetu Slavoniji ističe da nije u neslužbenoj predizbornoj kampanji. Na pitanje o datumu održavanja parlamentarnih izbora odgovara  da je o tome sve kazao jučer. 

- Nije se ništa od jučer u 6 do danas u 3 promijenilo, rekao je Plenković. 

A jučer, uoči sjednice predsjedništva HDZ-a, rekao je kako žele da se izbori održe kada epidemiološke okolnosti to dopuste.

- Sve ćemo vam kazat kad dođe vrijeme. Jeste li već razgovarali s partnerima u koaliciji oko mogućeg datuma izbora? Nismo, odgovorio je premijer.  

U SDP-u su pak uvjereni da je imperativ vladajućima izbore održati što prije. Tvrde da popuštanjem epidemioloških mjera HDZ svoje interese stavlja ispred interesa države.

- Njima su očito izbori ključ svega. Isto se desilo 15. ožujka, kada su im izbori unutar stanke bili važniji ponovno od interesa države, kaže Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.

HDZ-ov sadašnji koalicijski partner HNS na izbore izlazi samostalno. U stranci ističu da su pred Hrvatskom vrlo važne odluke za spas gospodarstva.

- Mislim da gospodarstvo ne može čekati 12. mjesec i neku novu Vladu koja će odlučno krenuti u gospodarski oporavak, da to mora biti ranije. I mi smo spremni na to. To znači da je stav Hrvatske narodne stranke - premijer će o tome odlučiti, rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Milan Bandić najavljuje novi prijedlog izbornog zakona, a ne zabrinjava ga to što mu ankete trenutačno ne idu u korist. - Što se tiče anketa, da vas malo razveselim, pa imali su Zagrepčani već 6 puta anketu.Bitnije od toga da li će izbori biti u lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu ili listopadu je s kojim izbornim zakonom idemo na izbore, ističe predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

U Reformistima smatraju da se izbori moraju održati što prije. Ističu da Hrvatska treba snažnu Vladu koja će biti spremna na rezove.

- Smanjenje obima broja ljudi, zaposlenika, službenika od općine do države, to neće donijeti Vlada koja sutra ide na izbore, ne. To može donijeti Vlada, a morat će donijet, ne, koja ima pred sobom 4 godine, kaže Radimir Čačić,  predsjednik Narodne stranke - Reformisti.

Prvi korak prema izborima napravit će parlamentarna većina, koja će odlučiti o datumu raspuštanja sadašnjeg saziva Sabora.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!