Daus: IDS traži povlačenje Zakona o pomorskom dobru iz saborske procedure

19.01.2023.

11:43

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus najavio je u četvrtak da će tražiti da se iz saborske procedure povuče Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te izradi novi kako se u budućnosti ne bi dogodilo da se ljudima zabrani dolazak na plaže.

Uoči sutrašnje rasprave na Odborima za turizam te za pomorstvo, promet i infrastrukturu o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Daus je kazao da se IDS već godinama bori za zaštitu prostora, jer je prostor, uz ljude, najvažniji resurs Republike Hrvatske, no, to u predloženom Zakonu, ističe, neće biti.

Dobili smo previše stručnih mišljenja da ovaj Zakon nije dobar i sutra ne samo da ćemo glasati protiv njega nego ćemo zatražiti od predsjednika Sabora da povuče taj Zakon, uskladi ga s Ustavom i ostalim aktima kako u njemu više ne bi bilo dvosmislenih članaka. Tražit ćemo da Zakon opet ide u javno savjetovanje, da se uključi šira zajednica i tek nakon što se usuglasi dođe u Saborsku proceduru, najavio je Daus.

Pojasnio je da mu u predloženom zakonskom tekstu smeta to što je višesmislen i strahuju da će ugroziti opće dobro. U njemu ima tumačenja po kojima se povezuje prostor plaža ispred hotela i kampova pa se može kroz koju godinu otvoriti prostor da se to počne koristiti na način koji sigurno nije opće dobro. Zašto bi obitelji koje su desetljećima odlazili na neku plažu sada imali problema da budu na plažu na kojoj su bili godinama, upitao je.

To što u Zakonu piše da neće biti ograda, ne znači da na ulasku neće biti neki zaštitari koji neće dozvoliti ljudima da dođu na neku plažu, upozorio je, napomenuvši da je preteča svega toga to što ni ne znamo do kuda seže pojas pomorskog dobra jer nikada nije izmjeren ni stavljen u katastar i zemljišne knjige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!