11:28 / 09.11.2021.

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

"Huljenje svetinja hrvatskog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja"

 "Huljenje svetinja hrvatskog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja"

"Huljenje svetinja hrvatskog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja"

Foto: Dnevnik / HRT

Udruge proizašle iz Domovinskog rata održale su konferenciju za novinare pod nazivom "Huljenje svetinja hrvatskog Domovinskog rata i hrvatskih branitelja". Poručili su da smo baš u vrijeme sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izloženi govoru mržnje koja udara na temelje Domovinskog rata.

 - Huljiteljima svetinja Domovinskog rata i hrvatskih branitelja još bi željeli poručiti, da ako je išta ljudsko ostalo u njima, neka se prestanu na ovakav jadni i nemorali način "obračunavati" s onima koji su stvarali hrvatsku državu, poručio je predsjednik UHBDR91 Mladen Pavković.

- Posljednje izjave vezane za Vukovar pogodile su najmanje milijun hrvatskih građana. Djecu koja su odrasla bez očeva, supruge koje su ostale bez muževa, i još nešto malo preostalih roditelja, koji su u najvećem broju umrli, a patili su za svojim sinovima. Nevjerojatno, cijela hrvatska javnost mora iskazati protest, ne samo protiv onih koji nastupaju, nego i protiv onih medija koji prenose ove ogavne napade, dodao je bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Josip Lucić.


Dautanac: I braniteljske udruge mogu računati na sredstva iz Europskih fondova

Branitelji i braniteljske udruge mogu računati na sredstva iz Europskih fondova koji financiraju različite projekte od interesa za braniteljsku populaciju. Jasna Dautanac iz Udruge hrvatskih branitelja rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je njezina udruga povukla sredstva iz EU fondova. Radi se o programu psiho-socijalne podrške, te pomoć u kući, odnosno obilazak domova u kojem su smješteni branitelji, a ta pomoć im je naravno potrebna. 

Jasna Dautanac

Jasna Dautanac

Foto: Studio 4 / HRT

Nosioci projekta su Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja Republike Hrvatske. Program se provodi na prostoru pet županija Republike Hrvatske. Suradnja zaposlenih u programu pomoći je jako dobra s korisnicima.

Dautanac je naglasila kako braniteljima koji ne rade nije život lagan, jer su dosta povučeni u sebe i većinom žive sami.

Istaknula je da će njezina udruga i u budućnosti, te u suradnji s drugim udrugama iz Domovinskog rata, također pokrenuti i druge projekte kojima bi se pomoglo braniteljskoj populaciji. Time bi im se olakšao svakodnevni život.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!