15:22 / 10.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Davidu Komšiću smanjili zatvorsku kaznu za pet godina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Komšić je prvostupanjskom presudom dobio 30 godina zatvora za brutalno ubojstvo Kristine Krupljan.
Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja, umanjivši mu s 30 na 25 godina zatvorsku kaznu za teško ubojstvo trudne 19-godišnje Kristine Krupljan.

Vrhovni je sud objavio na svojim internetskim stranicama da je prilikom izricanja kazne vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene ni dostatno vrednovane.

- Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više negoli druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu, utvrdio je Vrhovni sud.

Ocijenili su da zbog toga "izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno".

Tako odmjerena kazna, zaključio je Vrhovni sud, "sadržava odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve nego i društvu u cjelini".

Protiv te presude dopuštena je žalba jer je riječ o kazni dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud kao trećestupanjski sud.

Zagrebački Županijski sud lani je, 9. travnja, nepravomoćno proglasio Komšića krivim i osudio na 30 godina zatvora za ubojstvo bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, kojoj je život oduzeo nakon večernjeg izlaska s 88 uboda i rezova nožem.

Komšić je tijekom suđenja tvrdio da se ne osjeća krivim za okrutno ubojstvo Kristine Krupljan koju je usmrtio 22. veljače 2017. oko 21,30 sati u Zagrebu, znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.

U ožujku ove godine Komšić je s trojicom prijatelja nepravomoćno osuđen zbog otmice i napada na djevojku koju je nekoliko mjeseci poslije brutalno usmrtio s 88 uboda i rezova nožem.

Komšić je i prije bio osuđen zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju 2016. kada je autom usmrtio pješaka koji je prelazio cestu.

Potkraj prošle godine optužen je i zbog sumnje da je Kristini Krupljan sa svojim prijateljima u studenome 2016. presreo put automobilom, vikao na nju, vrijeđao je i oštetio joj automobil.

Kristinina majka zgrožena smanjenjem kazne

Majka ubijene Kristine, Vesna Šimunić, zgrožena je odlukom Vrhovnoga suda jer je mislila da će mu kazna biti povećana, a ne smanjena.

Tvrdi da se Komšić nije pokajao, nego se od prvog dana smijao u sudnici, te poručuje da ide na Ustavni sud, javlja Hrvatski radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!