Davor Boban: Ne čudi eskalacija sukoba jer Kosovo još nije uređeno kao država

29.03.2018.

10:20

Autor: D.P./HRT

default error photo
Nakon uhićenja i protjerivanja direktora srpskog Ureda za Kosovo Marka Đurića, došlo je do eskalacije sukoba na Kosovu. O tome je u Studiju 4 govorio Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.
Nakon uhićenja i protjerivanja direktora srpskog Ureda za Kosovo Marka Đurića i policijske akcije koju je naložila Priština, došlo je do eskalacije sukoba na Kosovu. Reagirala je Europska unija te pozvala na suzdržanost. O tome i ostalim temama koje opterećuju našu regiju u Studiju 4 govorio je Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Na pitanje u kakvom kontekstu treba sagledati najnovije događaje na relaciji Prištine i Beograda Davor Boban je rekao: "Nakon 19 godina od početka bombardiranja Srbije i izostanka bilo kakve kontrole Beograda nad tim područjem njegov međunarodni status nije do kraja riješen. Sve dok se ne postigne sporazum koji bi uključivao ne samo odnose Beograda i Prištine nego i odnose koji se tiču svjetske zajednice ne može se očekivati da će doći do potpunog i dugotrajnog mira na Kosovu."

"Ne trebamo se čuditi eskalacijama sukoba jer Kosovo još uvijek nije uređeno kao država kako se očekuje da bi ona trebala funkcionirati", naglasio je. Na pitanje kako bi trebalo biti uređeno kazao je "da to podrazumijeva vladavinu prava, da bude funkconalna, da se jasno znaju granice između režima i države te da s drugim državama bude u korektnim odnosima".  

Govoreći o aktualnoj situaciji u Makedoniji, kazao je kako je očito da Albanci ne prihvaćaju u potpunosti Makedoniju kao svoju državu te da mnogi od njih isto tako žele odcjepljenje i ujedinjenje s Albanijom. 

Komentirajući sukob Rusije i članica NATO-a i EU-a, a vezano za slučaj trovanja dvostrukog špijuna i protjerivanje diplomata, rekao je da taj sukob nije novost, no da je začuđujuć njegov razmjer. Na pitanje jesu li javnosti plasirani relevantni dokazi o umješanosti Rusije, rekao je da u takvim situacijama nikada u medijima nemate sve podatke koji govore o rezultatima istrage. Postoje samo indicije, manje ili više opravdane".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!