Rudolf: O neutralnosti Ukrajine može se raspravljati, ni Austrija nije u NATO-u

03.03.2022.

19:44

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Davorin Rudolf

Davorin Rudolf

Foto: Dnevnik / HRT

Akademik Davorin Rudolf rekao je večeras u HTV-ovu središnjem Dnevniku da se može raspravljati o ruskom uvjetu neutralnosti Ukrajine, ističući neutralnost drugih europskih država, poput Austrije, Švicarske, Finske i Švedske, koje nisu u NATO-u.

Rudolf je u povodu rata u Ukrajini uputio pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i predsjedniku Ruske akademije znanosti.


- Lavrov je stari iskusni diplomat. On je dugo radio u UN-u, sada već sedam-osam godina vodi vanjske poslove Ruske Federacije. Pisao sam mu, zamolio sam ga: upotrijebite svoj autoritet, molim vas, da smjesta prestane ovaj krvavi, ovaj strašni rat u Ukrajini. A sva sporna pitanja koja imate možete riješiti pregovorima, rekao je Rudolf, inače i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova.


Rudolf je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin kao uvjet postavio neutralnost Ukrajine te da se o tome može raspravljati.


- Imate i u Europi neutralne države, to su Austrija i Švicarska, rekao je Rudolf, dodajući da je na temelju dogovora o trajnoj neutralnosti Austrija preuzela obvezu da neće sudjelovati ni u kakvom ratu, a sve ostale države da je neće uključivati u ratna zbivanja.


Rudolf je rekao da treba razlikovati Europsku uniju od NATO-a. Kao neutralne države naveo je i Švedsku i Finsku, koje su, kako je rekao, do sada bile vrlo obazrive prema politici Rusije.


- One mogu biti u Europskoj uniji, ništa sporno, ali nisu u NATO-u. Nije ni Austrija u NATO-u, nije ni Švicarska u NATO-u. Treba razlikovati te dvije stvari. Prema tome, ovo je jedan model. Želim kazati da se o njemu može raspravljati. Ako je on uvjet da se postigne mir u Ukrajini, mislim da punu pažnju treba pokloniti trajnoj neutralnosti, rekao je Rudolf.


Rekao je i da su, kada se stvarala država Hrvatska, u državnom vrhu razmatrali baš taj model neutralnosti.


Rudolf je rekao i da Vijeće sigurnosti može u roku od pet minuta teorijski zaustaviti svaki rat, ali da ne funkcionira.


- To je mrtvo slovo na papiru, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!