Davoru Petračiću netko je poslao metak, osude stižu sa svih strana

18.05.2021.

11:52

Autor: HRT/D.M.

Davoru Petračiću prijete smrću

Davoru Petračiću prijete smrću

Foto: HTV / Facebook

Davoru Petračiću, kandidatu liste Naš Karlovac za gradonačelnika, prijete smrću. Petračić je na svom profilu na Facebooku objavio fotografiju poruke i čahure metka koju je dobio poštom. Pismo s porukom "Pravi dolazi kroz cijev" poslano je dva dana prije prvog kruga lokalnih izbora. Policija je zaprimila kaznenu prijavu, a osude ovog čina stižu sa svih strana.

- Iz policije su za portal HRT-a potvrdili da je u PU karlovačkoj u tijeku zaprimanje jedne kaznene prijave zbog prijetnje. Policija će vezano za to provesti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti, poručuju. 

U kratko vrijeme nakon objave na Facebooku velik broj građana osudio je čin prijetnje i pružio podršku Petračiću.

"Gdje mi to živimo??????", "Podrška Davoru Petračiću! Najoštrija osuda prijetnje koju obavezno prijavi policiji!", "Prožima me tuga. Davore Petračiću, molim Vas, odite na policiju, prijavite. Imate podršku", "Jučer mi je prijatelj govorio da će se to dogoditi Tomaševiću, nisam želio vjerovati. Stvarno sam naivac", "...vidi se točan datum slanja, svaka poslovnica pošte ima kamere i nema razloga da policija ne nađe pošiljatelja i nalogodavce...", samo su neki od komentara.  

Stranke osudile prijetnje smrću 

Predsjednik županijskoga SDP-a Stjepan Mikulandrić ovaj je čin nazvao neciviliziranim i nedopustivim zdravom umu te pucnjem u demokraciju. Poručio je svima, pa i počinitelju, da se nisu uplašili i da Petračić i on nastavljaju s kampanjom kao da se ništa nije dogodilo. U priopćenju medijima Mikulandrić otvara i pitanje je li prijetnja Petračiću ispad pojedinca, odraz ugroženosti dosadašnjeg načina života zbog mogućnosti da dođe do promjene u izvršnoj vlasti u Gradu Karlovcu. Policiju i pravosudna tijela poziva da zbog svega žurno odgovore.

- Pravo svakog čovjeka je osjećati se sigurnim u svojem gradu, u svojoj domovini, zbog čega se nadamo da se ovakve prijetnje neće ponavljati i da će počinitelj odgovarati za svoje djelo. U demokratskoj državi svatko ima pravo na ravnopravnost i slobodu mišljenja, a pogotovo na život bez straha, stoji u priopćenju predsjednice Županijske organizacije HDZ-a Nade Murganić i kandidatkinje za županicu Martine Furdek Hajdin. U priopćenju pozivaju sve da poštuju jedni druge i različitosti koje nas okružuju.

Iz podružnice Domovinskog pokreta Karlovačke županije stiglo je priopćenje s oštrom osudom neprimjerenog čina i pozivom da institucije napokon počnu raditi svoj posao i što prije otkriju počinitelje. Ovako ozbiljne prijetnje zastrašuju ne samo gospodina Petračića nego i sve građane grada Karlovca te unose nemir i nesigurnost, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta koje je potpisala glasnogovornica i tajnica te podružnice Jelena Laić

Lokalni HSP također osuđuje svaki oblik nasilja i kriminalnog djelovanja, kako u politici tako i izvan nje, te pozivaju pravnu državu da napokon profunkcionira. Predsjednik županijskog HSP-a Željko Belanek smatra da se kaznena djela s političkom konotacijom, poput svastike na Poljudu, nikad ne otkriju, a da u ovom slučaju treba neprijeporno, istinito i jasno utvrditi motive i pobudu tog kaznenog djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!