Zaiskrilo na debati kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

19:24 / 15.04.2021.

Autor: Borko Brunović/T.V./Dnevnik/HRT

Debata kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

Debata kandidata za zagrebačkog gradonačelnika

Foto: HTV / HRT

Četvero kandidata za zagrebačkog gradonačelnika sučelilo je svoje programe i argumente u debati organiziranoj na Sveučilištu Vern. Uz politike za mlade, raspravljalo se i o gradskim financijama, razvoju i obnovi grada nakon potresa. Nakon početnih obećanja za mlade, zaiskrilo je oko nekih starih tema.

Pred studentima - kandidati su mladima obećali mnogo toga. Rješavanje stambenog pitanja, subvencionirane kredite, nove poslove, moderno obrazovanje i studentski kampus.

- Sve ono što je potrebno da se standard studenata popravi. Nakon toga raditi na zapošljavanju, poručila je Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

- Prvo stambeno pitanje, drugo modernizacija obrazovanja i treće sudjelovanje mladih u donošenju odluka, istaknuo je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba (Zagreb je naš!). 

- Osobno sam živio na kampusu tako da sam osjetio taj način života i želim da svi naši mladi sutra mogu studirati u našem gradu, rekao je Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba (HDZ).

- Spojiti sveučilište i druge obrazovne sa gradom i realnim sektorom kako bi taj protok infromacija, ti talenti i obrazovanje mladih mogli doći do izražaja i na radar naših poduzetnika, naglasio je Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika Zagreba (SDP).

Početna idila ubrzo je prerasla u svađu. Zaiskrilo je oko suradnje s pokojnim Bandićem i financiranja kampanje.

- Iz koje ste vi bajke izašli? Pa dva mandata ste u vlasti bili s Milanom Bandićem? Sav rezultat, sav uspjeh i neuspjeh iIlana Bandića i stanja grada u kojem se danas Zagreb nalazi - je rezultat i vas, rekla je Škare Ožbolt.

- Zašto ste toliko nervozni kolegice Škare Ožbolt? Vi pričate o finacijama, evo ja ću vas ovdje pred svima pitati po radi transparentnosti, vi ste u kampanji od osmog mjeseca, možete li pokazati tko financira vašu kampanju, pitao je Filipović.

Svađa i oko gradnje stadiona, obnove Zagreba nakon potresa, radnog iskustva.

- Pa ste tako rekli da ste bili konzultant u 40-tak svjetskih zemalja. Pa evo mene zanima da tu kažete, ali i da javnosti objavite možda na Facebooku ili negdje popis tih popis tih 40 zemalja, zatražio je Filipović.

- I vaš predsjednik kluba zastupnika je dva puta rekao da sam najbolji kandidat za gradonačelnika! Znači svi su protiv vas, ne samo protukandati nego i vaša stranka je protiv vas, uzvratio je Tomašević.

Nakon gotovo dvosatne debate - studenti nisu dočekali odgovore kojima su se nadali.

- Često puta sam imala osjećaj da možda nisu razumijeli najbolje pitanje i kad bi krenuli odgovarati na njega skrenuli bi malo previše sa teme, rekla je studentica Josipa Davidović.

- Ova debata je bila namijenjena problemima mladih kojih se nisu baš dotakli i smatram da nitko nije iznio ni jedno konkretno rješenje, dodala je Leona Šafran.

Mladi i inače u malom broju izlaze na izbore. Ova debata, čini se, nije ih motivirala da to promijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!