Debić o padu Facebooka: Radi se o pogrešci na ruterima

05.10.2021.

19:36

Autor: M.M./HRT/Hina

Boris Debić, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

Boris Debić, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U vremenu kada su društvene mreže neizostavan dio svakodnevnog života, višesatni prekid rada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa nametnuo se kao glavna tema u cijelome svijetu.

- Ovo je kao avionska nesreća. Avion je pao, ali još će se tjednima istraživati što se dogodilo. Postoje indicije da se vrlo vjerojatno, više od 98 posto, radi o pogrešci na specijaliziranoj vrsti kompjutera koji se zovu ruteri. Oni su kao poštanski uredi u kojem se dogodilo da su izgubili knjigu sa brojevima drugih poštanskih ureda. Ali dogodilo se i da je ta knjiga naložila svim drugim knjigama da izbrišu sve brojeve drugih poštanskih ureda, slikovito je objasnio Boris Debić, Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako se sigurnost iznimno ozbiljno shvaća i u Googleu, Facebooku, Amazonu... i da napadi na kompjuterske sustave nisu novost.

- Kompjuterska sigurnost razvija se od 60-ih godina. Postoje stručnjaci koji se samo i isključivo bave sigurnošću na kompjuterima. Njihov posao izrazito je težak jer se napadi mijenjaju iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec. Ono što se dogodilo Facebooku podsjeća me na nešto što se znalo dogoditi Googleu, znali su pasti cijeli sustavi, ali sama stranica nikada nije pala, rekao je Debić i dodao kako sve upućuje na to da je riječ o mrežnom problemu.

Na pitanje je li čovječanstvo postalo preovisno o društvenim mrežama, Debić je rekao da se buka dignula jer smo se naviknuli na neke servise. 

- Kad se odmorimo od Facebooka na jedan dan, mislimo svijet je lijep bez Facebooka, ali je li ljepši kad ne možete naručiti hranu, a u lockdownu ste zbog COVID-a, je li ljepši ako ne možete kupiti kartu za kino unaprijed, već morate čekati u redu, upitao je i dodao: Bitna je ekonomija. Jako puno transakcija ide kroz internet. To nije samo naš način života već sve moguće transakcije od kojih se većina događa na internetu.

Sve se glasnije govori i o mogućoj povezanosti globalnog pada mreža i svjedočenja zviždačice Frencis Haugen, koja je rekla da Facebook odlukom menadžmenta uvijek daje prednost zaradi umjesto suzbijanju govora mržnje i širenja dezinformacija.

Debić kaže kako se ne radi o tome, već o tehničkoj pogrešci.

- Razlog zašto se ne treba čuditi takvoj poslovnoj politici Marka Zuckerberga je ekonomski. Klikovi se prevode u dolare koji su zarađeni ne samo od Facebooka, već i od drugih velikih internetskih kompanija. A zašto se treba čuditi? Zato jer je neke stvari trebalo samoregulirati i ranije. Bitno je da društvo nastavi propitivati što se događa na društvenim mrežama, na koji se način koriste naši podaci... U jednom trenutku jedan dio bit će nužno reguliran, ali regulatori još nemaju dovoljno informacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!