21:03 / 17.04.2019.

Autor: HRT

Decentralizacija državne uprave

-

-

Foto: - / -

Poslovi koje obavljaju uredi državne uprave - prenose se na jedinice regionalne samouprave, odnosno županije. Ta bi mjera trebala zaživjeti početkom sljedeće godine.
Poslovi koje obavljaju uredi državne uprave - prenose se na jedinice regionalne samouprave, odnosno županije. Ta bi mjera trebala zaživjeti  početkom sljedeće godine, a riječ je o više od 200 poslova - poput kategorizacije apartmana, otvaranja obrta, dobivanje koncesija, rješavanja braniteljskih pitanja - koje sada obavljaju uredi državne uprave. Ova reformska mjera trebala bi pridonijeti učinkovitijoj i efikasnijoj državnoj upravi, decentralizaciji i digitalizaciji.

Danas se o tome razgovaralo u "Temi dana“ s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom.

Kuščević j rekao kako je svim županima stalo da se ova reformska mjera implementira u cjelosti.

- Očekujemo da će zakon u petom mjesecu Hrvatski sabor usvojiti, a primjena ovog dijela zakona stupila bi na snagu 1. siječnja iduće godine, rekao je ministar.

Kolar je rekao kako su župani spremni za ovu mjeru i žele s ministarstvom uprave napraviti dobar posao, rekao je i istaknuo kako su župani spremni preuzeti veću odgovornost, ali traže i veća sredstva te je ovo prilika da pokažu da to mogu.

Kuščević je naglasio kako žele građanima približiti uslugu u mjestu stanovanja i kako će sve biti puno brže.

Kuščević govori kako ima 2508 ljudi zaposlenih u javnoj upravi te smatra kako će se objedinjavanjem poslova u držanoj upravi smanjiti broj zaposlenika.

Kolar je rekao, ako se želi dobro obavljati posao, da se treba za to imati i odgovornost, a sukladno s tim i ovlasti.

Kušćević je naglasio da ako će ministarstvo spremiti stimulativne otpremnine , kako bi se smanjio broj ljudi u javnoj upravi za 500 do 600, to neće ništa koštati porezne obveznike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!