Decentralizacijom do boljih rezultata

15.10.2021.

20:58

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

U Zaprešiću je održan sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

U Zaprešiću je održan sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Foto: HRT / IMS

U Zaprešiću je održan sastanak Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Teme - posljedice pandemije, povlačenje novca iz europskih fondova te ravnomjeran regionalni razvoj.


S jedne strane predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava, s druge strane predstavnici Vlade. Na još jednom sastanku složili su se - funkcionalna i fiskalna decentralizacija pravi je način za postizanje boljih rezultata lokalnih jedinica.


- Mi smo već sada njima, ukupno gledajući, dali 3 i pol milijardi kuna dodatnog prihoda. Naša je logika da, budući da postoje, da imaju smisla, da su bliže građanima nego Vlada, moraju imati i sredstava kako bi realizirali svoje projekte, poručio je premijer Andrej Plenković


No vremena su zahtjevna, posebno u izvanrednim okolnostima. Razina spremnosti postrojbi hitnih službi po županijama neujednačena je pa je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio da svi čelnici lokalnih samouprava moraju proći obuku.


- Delegiranje ovih poslova nije dobro, to se pokazalo i u nekim situacijama koje smo imali nedavno, rekao je dodavši da, kada dođe do izvanrednog događaja - "bit će svi u prvom planu, a onda nema puno vremena za vježbu".


Utjecale su krize i na financije - posebno u zdravstvenom sustavu. Upozorio je ministar zdravstva Vili Beroš da su ugovorne obveze prema HZZO-u u prvih 9 mjeseci podmirile jedino Opće bolnice u Puli i Zadru.


- Molim predstavnike zdravstvene vlasti svih drugih županija da razmotre objektivne, ali i subjektivne razloge, zašto je to tako jer je potpuno jasno da ćemo u budućnosti morati financijski transparentnije i jasnije određivati te limite, rekao je Beroš.


Bolje uvjete za povlačenje sredstava iz europskih fondova predstavila je ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova.


- Ovo je potpuno novi alat regionalnog razvoja odnosno usmjeravanja sredstava iz EU iz kohezijske politike upravo u ravnomjerniji regionalni razvoj Republike Hrvatske, kazala je Nataša Tramišak.


Marko Marušić, predstavnik Hrvatske zajednice županija rekao je kako 50% dolazi do povećanja potpora u Brodsko-posavskoj županiji, odnosno u panonskoj i sjevernoj Hrvatskoj, do 30% u jadranskoj, te da je riječ o velikim promjenama koje će dovesti do boljeg življenja stanovnika.


Ipak povećat će se rashodna strana proračuna - najavio je ministar Marić, a rebalans za ovu i prijedlog za iduću godinu na Vladi će biti do kraja listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!