Defibrilatori - ili ih se ne znamo koristiti, ili ih nema

21.11.2018.

19:36

Autor: HRT

default error photo
Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi. Smrtnost je velika jer je za spašavanje potrebna hitna reakcija.
Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi. Smrtnost je velika jer je za spašavanje potrebna hitna reakcija. Prije pet godina u sklopu akcije "Pokreni srce - spasi život" u cijeloj državi postavljeni su automatski vanjski defibrilatori. No zbog neznanja rijetko se rabe, a sve su češće i krađe. Treba znati da jedan defibrilator stoji najmanje 15.000 kuna.

Na ulicama u Hrvatskoj nalazi se najmanje 400 defibrilatora. Prođu li obuku, njima se smiju koristiti i laici. U Splitu je zasad tečaj prošlo samo 200 ljudi. Daljnjeg interesa za tečaj nema. A da sve bude još gore, uređaji su vrlo vjerojatno neispravni.

U Hrvatskoj srčani zastoj godišnje preživi 900 osoba. Kad bi sustav funkcionirao i kada bi se znalo gdje se defibrilatori nalaze, preživjelih bi bilo i pet puta više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!