15:39 / 19.03.2020.

Autor: B.A./Hina

Dekan Medicinskog fakulteta: Zaraženi liječnici postupali prema uputama

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nitko od njih ni na koji način nije ugrozio svoje kolege i bolesnike, priopćio je dekan Klarica
Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta Marijan Klarica priopćio je u četvrtak da su liječnici KBC-a Zagreb, od kojih su dvoje i profesori tog fakulteta, koji su zaraženi koronavirusom, postupali u skladu s uputama te da nitko od njih nije ugrozio kolege i bolesnike.

- Vezano uz nedavne izjave i napise u medijima o neodgovornom ponašanju liječnika zaposlenika Kliničkog bolničkog centra Zagreb i ujedno nastavnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (...) iz prikupljenih podataka može se zaključiti da su liječnici postupali potpuno profesionalno i u skladu s uputama nadležnog epidemiologa, kriznog stožera i dekana te da nitko od njih ni na koji način nije ugrozio svoje kolege i bolesnike, priopćio je dekan Klarica nakon izvida i komunikacije s liječnicima KBC-a kojima je potvrđena zaraza koronavirusom i njihovim suradnicima.

Četvero liječnika KBC-a Zagreb prethodno su i samostalno demantirali optužbe za neodgovorno ponašanje. U priopćenju su istaknuli da troje kolega koji su putovali nisu zatajili odlazak u Austriju, već da u vrijeme njihova putovanja nije bilo preporuke o prijavi ili zabrani putovanja na razini KBC-a.

Klarica je istaknuo da su liječnici, medicinske sestre te ostalo osoblje koje radi u bolnicama zbog posla koji obavljaju jako izloženi te da je za očekivati da će više njih biti zaraženo u ovoj epidemiji.

- Svojim dosadašnjim visoko etičnim i profesionalnim ponašanjem zaslužuju svaku pohvalu, poručio je Klarica izrazivši zahvalnost studentima i djelatnicima koji su kontaktirali fakultet te iskazali spremnost da na bilo koji način pomognu zaustavljanju ove krizne situacije.

Dodao je da je Medicinski fakultet prekidom kliničke nastave nekoliko dana prije općeg prekida nastavnih osigurao pravovremeno povlačenje studenata i nastavnika iz bilo kakvih rizičnih komunikacija kako za njih i za bolesnike.

Priopćio je i da nitko od studenata tog fakulteta, koji su sukladno uputama otišli u samoizolaciju, prema dosadašnjim informacijama nije razvio simptome bolesti niti je pozitivan na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!