16:06 / 02.05.2018.

Autor: D.P./HRT

Delegacija CERN-a u Hrvatskoj na završnim pregovorima o članstvu

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ako komisija da zeleno svjetlo, suradnja na velikim projektima hrvatskim će tvrtkama omogućiti razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.
Hoće li Hrvatska postati pridružena članica CERN-a, najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu. To je u službenom posjetu i posljednjem krugu pregovora došla provjeriti CERN-ova peteročlana stručna komisija. Posjetili su privatne tvrtke i institucije poput PMF-a i Instituta Ruđer Bošković. Ako komisija da zeleno svjetlo, članstvo u CERNU-u će nas stajati milijun franaka, a suradnja na velikim projektima hrvatskim će tvrtkama omogućiti razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Nakon uspješnog posjeta hrvatske delegacije Ženevi, predvođene ministricom znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženkom Divjak, peteročlana Stručna misija CERN-a došla je u službeni posjet Hrvatskoj od 2. do 4. svibnja, na posljednji krug pregovora o pridruženom članstvu u najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu.

Kako bi se dovršio proces priključenja, Stručna misija posebnu pozornost pridat će sagledavanju mogućnosti hrvatske znanstvene zajednice u području fizike, zatim postojanju dovoljno razvijene industrije koja bi mogla sudjelovati na natječajima CERN-a s razumnim prilikama za uspjeh te postojanju političke volje u državi koja podnosi zahtjev za potporu istraživanjima na području fizike elementarnih čestica.

Posjetom Stručne misije završava proces pristupanja RH CERN-u, a nakon prezentacije rezultata viđenih tijekom posjeta Hrvatskoj, Vijeće CERN-a donijet će konačnu odluku o statusu hrvatske prijave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!