Delić: Pandemijsko vrijeme hakerima otvara vrata

11.02.2022.

09:35

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

Alen Delić, stručnjak za sigurnost

Alen Delić, stručnjak za sigurnost

Foto: Studio 4 / HRT

Alen Delić, stručnjak za sigurnost, rekao je u emisiji Studio 4 kako postoji puno različitih teorija o načinu na koji je izveden hakerski napad na teleoperatera A1, u kojemu je ukraden dio osobnih podataka njihovih korisnika. 


- Mi ne znamo cilj napadača i o njemu „špekuliramo”. Suzdržao bi se od toga što se desilo, što bi se moglo desiti. Sve ukazuje, kao što je objavila i kompanija, da oni jako dobro znaju o kojem se setu hakiranih podataka radi, istaknuo je.

Govori kako se radi o socijalnom inženjeringu kada je čovjek dio karike u procesu, ali kako kaže, nikada se ne zadržava na tome. Čovjek nekada može odati neku povjerljivu informaciju, ali daljnji se napad odvija u tehničkom smislu.

Smatra kako se u ovom slučaju ne radi o velikom skupu podataka, ali to ne umanjuje činjenicu da su osobni podaci važni i da oni vrijede na tržištu gdje se mogu prodati.

- Građane ne mora biti strah da bi netko iskoristio podatke da se npr. potpisuju ugovori. Danas sigurnosni mehanizmi to ne dopuštaju. Nije dovoljno imati ime i prezime te oib da bi se potpisali neki ugovori. Maksimalno što se može desiti da se podaci iskoriste u promidžbene svrhe, naglasio je.

Dodaje kako u ovom slučaju građani ne mogu učiniti ništa, već trebaju čekati da institucije obave svoj posao.

Na pitanje je li ga iznenadilo da hackeri komuniciraju s medijima te da traže isplatu dijela iznosa u kripto valutama kako ne bi objavili podatke, Delić je rekao kako smatra da će to istražnim organima pomoći u rasvjetljavanju ciljeva napadača.

- Nije uobičajeno da se napadači ovako ponašaju. Puno je češće da oni to odrađuju direktno s kompanijama i tako stječu financijsku korist, govori.

Postavlja se pitanje koliko je teško policiji djelovati kada se govori o kibernetičkim napadima. Delić smatra kako je to vrlo teško, no napadači su samo ljudi i oni ostavljaju tragove za koje nisu svjesni.

- Rad od kuće u pandemijsko vrijeme hakerima otvara vrata. Mnoge kompanije nisu bile spremne na to, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!