07:30 / 25.02.2018.

Autor: B.S./D.M./HRT

'Delnice na koljenima' - premijer obećao pomoć Goranima

Foto: Twitter, @VladaHR

Foto: Twitter, @VladaHR

Foto: - / -

Uz premijera su ministri Krstičević i Butković. Premijer će obići i zimske službe na terenu. Snijegom zameteni grad s pomoću mehanizacije i dalje čisti vojska.
Jutros uz veliku hladnoću snijeg ponovno pada u Gorskom kotaru. U Delnicama je snježna mećava, temperatura je -12 stupnjeva, a snijega je više od 1,5 metara. U Delnice je stigao i premijer Andrej Plenković te ministri Damir Krstičević i Oleg Butković. Premijer se sastao s gradonačelnikom i županom, a zatim je održan sastanak Kriznog stožera. 

Gorani trebaju pomoć države u čišćenju snijega i saniranju štete. Grad Delnice je za čišćenje snijega osigurao 1,35 milijuna kuna, a već je dosad potrošeno oko 3 milijuna. Premijer je obećao pomoć. "Pratit ćemo vremenske prilike i svi će pomoći i na državnoj i županijskoj razini. Zbog toga i postoje određeni mehanizmi u proračunu, uključujući i proračunske zalihe", kazao je Andrej Plenković. Pozvao je sve građane da se brinu za susjede, osobito one starije dobi.Župan Zlatko Komadina ponovio je da su Goranima "aposolutno nužni" Zakon o Gorskom kotaru te više novca. Smatra kako je svima jasno da su troškovi za čišćenje snijega i inače enormno povećani te da to mora biti sustavno riješeno. "Goranima nije problem ono čega imaju previše, a to je snijeg, nego ono čega imaju premalo, a to je novac. Povećani su i troškovi života svima koji ovdje žive. Prema tome, zakon o Gorskom kotaru nešto je što je aposlutno nužno", dodao je. Premijer Andrej Plenković u pratnji župana Komadine i gradonačelnika Kneževića obišao je zimske službe na terenu. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rezolutno će, kaže, tražiti još državnog i županijskog novca za sufinanciranje Zimske službe jer su "Delnice na koljenima".Snijegom zameteni grad s pomoću mehanizacije i dalje čisti vojska. Zbog vremenskih nepogoda Hrvatska vojska na raspolaganje je stavila tisuću vojnika. Dosad ih je angažirano oko 400 - od Gospića i Korenice do Karlovca i Delnica. Za čišćenje snijega imaju 40 strojeva. Ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako se u ovakvim situacijama pokazuje snaga i važnost sustava domovinske sigurnosti, jer se zajedničkim djelovanjem svih institucija pravodobno pruža pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!