09:24 / 03.10.2018.

Autor: I.M./M.M./Hina

Demetlika: Zakon o izvanrednoj upravi primijeniti na Uljanik i 3. maj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik Tulio Demetlika (IDS) upozorio je na dramatičnu situaciju u brodogradilištima. Zatražio je od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.
Saborski zastupnik Tulio Demetlika (IDS) upozorio je u Saboru na dramatičnu situaciju u brodogradilištima i zatražio od Vlade da hitno pošalje u proceduru izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku kako bi se mogao primijeniti na Uljanik i 3. maj.

Situacija u Uljaniku i 3. maju je iz dana u dan sve teža i radnici se pitaju hoće li za 10-ak dana dobiti plaću kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom.
Kanadski naručitelj otkazao je narudžbu za jedan brod i dao naznake da bi u roku dva tjedna moglo doći do otkazivanja ostalih naručenih brodova. Račun Uljanika je jučer ponovno blokiran, a sindikati najavljuju novi štrajk. Okolnosti u kojima Uljanik posluje su dramatične i Vlada hitno mora poduzeti mjere koje će spriječiti daljnje urušavanje poslovanja
, poručio je Demetlika u slobodnom iznošenju stajališta.

Zatražio je zato da Vlada pod hitno uputi u proceduru izmjene zakona takozvanog "'lex Agrokor' kako bi se on mogao primijeniti i na Uljanik i 3. maj čime bi se ta brodogradilišta spasila od stečaja.Napad na Pupovca i Miloševića je kukavički

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov podsjetila je u Hrvatskom saboru na nedavni napad na njezine stranačke kolege Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, nazvavši takav čin "primitivnim i kukavičkim", a pridružio se zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin nazvavši počinitelje "huljama".

Primitivan, prostački i anticivilizacijski, nadasve kukavički čin bacanja hrane na ljude samo je nastavak kampanje koja poprima elemente histerije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i SDSS-u, kazala je Jeckov tijekom iznošenja stajališta.

Posebno zabrinjava, dodala je, da nitko nije vidio napadača i nitko nije htio svjedočiti.Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je osudio napad na Pupovca i Miloševića.

Kukavice i hulje su oni koju dižu ruku, pa makar simbolički, bacajući hranu, i onda se sakriju u gomili. Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici i onda kada kreneš prema njima, redovito ubrzaju hod i bježe, kazao je Radin.Beus Richembergh pozvao građane na političku akciju

Zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh pozvao je sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji i žele promjenu na organizirani politički otpor i akciju.

Nema institucije koja nije kontaminirana u različitim aferama, od policije, DORH-a, sudstva, poručuje nam se da je krivokletstvo i laž dopušteno, da se ne radi o kaznenim djelima, da se mogu zataškavati najozbiljnije afere kršenja zakona, da se nastavlja s klijentelizmom i crony (ortačkim) kapitalizmom, rekao je Beus Richembergh dodavši da to pokazuje svu jad i bijedu profila naše zemlje kao najjadnije članice EU-a.

Pozvao je zato sve građane koji imaju nadu da se može živjeti u boljoj, slobodnijoj, pravednijoj, prosperitetnijoj zemlji na organizirani politički otpor, političku akciju. Samo glasom na izborima moguće je mijenjati situaciju kakva jest. Vrijeme je za osvješćivanje, poručio je tijekom iznošenja stajališta.Mostov Tomislav Panenić u slobodnom govoru govorio je o pločama na državnim zgradama u Vukovaru, kazavši kako više ploča nema, ni na ćirilici ni na latinici.HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se na skorašnje izbore u BiH naglasivši da su hrvatskom narodu predstavnike nekoliko puta birali većinski Bošnjaci. Pozvao je sve predstavnike političkog života da omoguće svim narodima u BiH, posebice hrvatskom narodu, izbor legitimnih predstavnika utemeljen na glasovima hrvatskih birača.Milorad Batinić (HNS) osudio je pak izjave Kristine Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj o tome da je sadržaj svjedodžbi promijenjen zbog Istanbulske konvencije.

To je notorna laž, kazao je Batinić pojasnivši da je izgled svjedodžbi definiran prije godinu dana pravilnikom i da nema veze s Istanbulskom konvencijom.U obranu Kristine Pavlović stao je Hrvoje Zakanović (Hrast) koji je prozvao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za srljanje u katastrofu obrazovanja.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!