14:54 / 01.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Demografski projekt za školovanje djece u Zagori i na otocima

Poticaj za ostanak djece u Zagori i na otocima

Poticaj za ostanak djece u Zagori i na otocima

Foto: Milan Sabic / PIXELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predstavio je novi demografski projekt "Budi tu - tu je tvoj dom!" za potporu obiteljima s troje ili više djece u Zagori i na otocima u redovnom školovanju djece.


Župan Boban istaknuo je kako je primarni zadatak Županije, uz bitne infrastrukturne projekte, da stanovništvo u Zagori i na otocima ostane na svojim ognjištima.


Vrijednost pojedinačnih potpora je 500 kuna mjesečno za obitelji s troje djece na redovnom školovanju, 600 kuna će dobiti obitelj s četvero djece, a 700 kuna one koji imaju petero ili više djece, rekao je Boban.


Potpore se, dodao je, odnose na Vrliku, Sinj, Trilj, Imotski i Vrgorac te na općine u županiji uključujući i otoke. Prema izračunima, rekao je, ta mjera će obuhvatiti oko 1100 obitelji.


U utorak će Županija objaviti javni poziv koji će trajati do 23. ožujka, na kojega se mogu javiti roditelji ili skrbnici učenika osnovnih i srednjih škola na ruralnom području.


Novac će se dodjeljivati za nastavnu godinu, isplaćivat će se roditelju ili skrbniku na račun, a potpora će se isplaćivati kvartalno u dva dijela.


Boban je podsjetio da su do sada imali nekoliko demografskih programa, poput sufinanciranja produženog boravka u vrtićima te besplatne udžbenike čime su, tvrdi, pokazali proaktivnost u nametanju nekih programa i prema nacionalnoj razini, s obzirom da je oba programa preuzela Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!